Arbetsförmedlingen största hyresgäst när Humlegården uppför 25 000 kvm kontor i Solna strand

Pressmeddelande den 12 september 2016:

Utvecklingen i Solna strand går nu in i en ny fas när Humlegården påbörjar uppförandet av Grow, två kontorsfastigheter vars lokalyta omfattar hela 25 000 kvadratmeter. Den största hyresgästen blir Arbetsförmedlingens huvudkontor, som genom etableringen i Grow samlar sina cirka 1 200 anställda i Solna strand. Den nya byggnaden, ritad av Tham & Videgård Arkitekter, kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Byggstart sker under hösten 2016 och inflyttning sker under 2019.

Humlegården är den största privata fastighetsägaren i Solna strand, och etableringen av kontorsfastigheterna med namnet Grow är bolagets näst största nybyggnation genom tiderna, efter uppförandet av Swedbanks huvudkontor, invigt 2014. Nu liksom då har Humlegården höga ambitioner i sitt hållbarhetsarbete och strävar efter miljöcertifieringen "Miljöbyggnad Guld".

Arbetsförmedlingens nya hemvist
Arkitektuppdraget har tilldelats Tham & Videgård Arkitekter, som i det vinnande tävlingsförslaget kombinerade vacker funktionell arkitektur med Humlegårdens höga krav på långsiktig hållbarhet. Då det sedan tidigare finns många stora byggnader i området har arkitekterna varit måna om att bryta ner skalan, och Grow utgörs därför av två huskroppar med utskjutande partier i olika nivåer. Fasaden utgörs av tegel och knyter därmed an till övriga delar av Solna strand.

Byggnadernas totala lokalyta är cirka 25 000 kvadratmeter, här erbjuds förutom kontorslokaler även ett stort cykelgarage. Grow erbjuder stor flexibilitet och planlösningen har utformats för att främja samarbete och god kommunikation mellan människor. I entréplanet kommer det att etableras en restaurang, öppen för allmänheten, med möjlighet till en stor terrass under sommarhalvåret.

Arbetsförmedlingens huvudkontor lämnar Stockholm city och samlar 1 200 medarbetare i Solna strand. Myndigheten hyr cirka 18 000 kvadratmeter och blir således den största hyresgästen i fastigheten. Humlegården inleder nu uthyrningen av de resterande ytorna om cirka 7 000 kvadratmeter.

Solna strand - en plats under förändring
De nya kontoren uppförs i ett mycket expansivt område där Humlegården förvandlar en plats som tidigare varit mest känd för sina fastigheter med industriprägel till ett kvarter som i framtiden bjuder på trevliga gångstråk, restauranger, möjlighet till hotellövernattning och byggnader med hög arkitektonisk ambition.

Nyligen togs det första spadtaget för Grow Hotel som med sina 170 rum och restaurang kommer att öka servicen i området då det slår upp sina portar under hösten 2018. Bakom arkitekturen står den danska arkitektfirman 3XN. Våren 2016 invigdes ett parkeringshus med 870 parkeringsplatser, även det ritat av 3XN, där den cirkulära formen bidrar till en god närmiljö för de tillkommande kontorshusen och byggnaden har också blivit ett välkänt riktmärke. Samma arkitektbyrå står även bakom den flerfaldigt prisbelönta fastighet som på drygt 45 500 kvadratmeter huserar Swedbanks huvudkontor. Strax intill de nya byggnaderna ligger Stora Blå, med över 67 000 kvadratmeter kontor, laboratorium och produktionsytor. Genom etableringarna av kontorsfastigheterna Grow samt Grow Hotel kommer området som helhet att bindas samman.

– Med Grow skapar vi något som kommer att bidra stort till området både genom den service som tillförs men också tack var det arkitektoniska uttrycket och den utveckling av gångstråk och grönområden som också planeras, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling, Humlegården Fastigheter AB. Vi är mycket glada över att välkomna Arbetsförmedlingen som hyresgäst i Solna strand, det är ett kvitto på att vår satsning når upp till de höga krav som ställs, i en tid där lokalerna förväntas bidra till verksamheten och varumärket på ett helt annat sätt än tidigare, menar Maria Lidström.Relaterade artiklar

Hagastaden – en ny stadsdel växer fram

Hagastaden är en av Stockholms hetaste adresser. Tusentals nya bostäder har byggts i stadsdelen de senaste åren och runt Karolinska Institutet blomstrar företag inom framförallt life science. Och...

Läs mer


Så säkerställer Humlegården kundupplevelsen

Varje byggprocess är unik. Även om flera moment är standardiserade så är helheten en unik sammansättning av intressenter och samarbetspartners, placering och omgivning, utformning och tänkt...

Läs mer


I mars flyttade Nordnet in i de nya lokalerna på Alströmergatan 29 på Kungsholmen.

Inflyttning i toppmoderna lokaler för Nordnet Bank

Efter tre år är den stora restaureringen av fastigheten Dykaren 10 på Kungsholmen klar. Den gamla lokalen för maskiner inom tändsticksindustrin har förvandlats till modern kontorsfastighet för den...

Läs mer