Solna strand får nytt landmärke

I stadsdelen Solna Strand, strax nordväst om centrala Stockholm, går utvecklingen på högvarv. Genom sitt läge har platsen seglat upp som ett populärt alternativ för företag som söker kontor i en miljö som har närhet till både stadskvarter och natur. Nästa år slår ett nytt landmärke upp dörrarna, Grow Hotel.

Solna strand har genomgått en stor utveckling de senaste åren, i takt med att fastighetsägarna har ökat sina satsningar där. Den största privata fastighetsägaren är Humlegården som äger och förvaltar nio kontorsfastigheter i området och som just nu även bygger ytterligare en stor kontorsbyggnad samt ett hotell.

För stockholmaren ringer det förmodligen en klocka när tunnelbanestationen Vreten nämns, som 2013 bytte namn från just Vreten till Solna Strand. I dag arbetar över 10 000 personer i stadsdelen och här återfinns flera stora huvudkontor och myndigheter.

Förändrar stadsbilden

På gränsen mellan de snabbväxande kommunerna Solna och Sundbyberg uppförs just nu ett hotell med en spännande arkitektonisk framtoning. Hotellet byggs strax intill fastigheten Stenhöga 1, som också kallas Stora Blå med anledning av den karaktäristiska blåa fasaden. Bakom hotellprojektet står fastighetsbolaget Humlegården och utsedd arkitekt är den danska arkitektbyrån 3XN.

Humlegården har höga ambitioner i arbetet med att skapa goda livsmiljöer och vill genom sina fastigheter bidra till en hållbar stadsutveckling. Stor vikt läggs vid gestaltningen av byggnaderna och där spelar valet av arkitekt en viktig roll. Danska 3XN har man arbetat med tidigare, då i uppförandet av Swedbanks huvudkontor som är beläget strax intill.

– Grow Hotel spelar en viktig roll områdets utveckling. Tillsammans med andra byggnader tas Solna strand och området kring Stora Blå in i en ny era. Genom att göra en samlad bearbetning av landskapet i hela området binder vi samman det nya med det gamla och skapar en helhet som passar sättet platsen används i dag och i framtiden, säger Marie Hesseldahl Larsen, arkitekt på 3XN.

Ambitionen är att skapa en ny mötesplats med en inbjudande lounge och restaurang med generösa öppettider som kompletterar serviceutbudet i området.

Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling på Humlegårde menar att Grow Hotel är efterlängtat.

– Vi vet att våra kunder sedan länge efterfrågat både övernattningsmöjligheter och ett större restaurangutbud och vi är därför mycket glada över att nu kunna tillgodose de behoven, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling.

Solna strand har genomgått en stor utveckling de senaste åren i takt med att fastighetsägarna, med Humlegården, den största privata fastighetsägaren i Solna Strand, i spetsen, har ökat sin satsning där. Foto: 3XN

Står klart under 2018

Hotellet med sina 176 rum och studios, nio våningar, gym och restaurang beräknas stå klart sensommaren 2018. Hotellet blir en tydlig symbol för den spännande utveckling som just nu pågår i Solna strand.

Tillsammans med LAND landskapsarkitekter har 3XN utformat en idé som skapar öppna platser, integrerade utemöbler och promenadstråk som kopplar samman byggnaderna i området. Det som tidigare främst var en plats anpassad för en bilburen besökare kommer istället att omvandlas till mer promenadvänliga stråk med mycket grönska.

– Grow Hotel är utformat som en bumerang, och skiljer sig på så sätt från det intilliggande Stora Blå och dess vinkelräta form. Placeringen och formen skapar nya platser för rekreation och möten i utomhusmiljön. Den mjuka v-formen vänder sig mot parken bakom hotellet och drar uppmärksamheten till sig genom sin uttrycksfulla form, säger Hesseldahl Larsen.Relaterade artiklar

Hagastaden – en ny stadsdel växer fram

Hagastaden är en av Stockholms hetaste adresser. Tusentals nya bostäder har byggts i stadsdelen de senaste åren och runt Karolinska Institutet blomstrar företag inom framförallt life science. Och...

Läs mer


Så säkerställer Humlegården kundupplevelsen

Varje byggprocess är unik. Även om flera moment är standardiserade så är helheten en unik sammansättning av intressenter och samarbetspartners, placering och omgivning, utformning och tänkt...

Läs mer


I mars flyttade Nordnet in i de nya lokalerna på Alströmergatan 29 på Kungsholmen.

Inflyttning i toppmoderna lokaler för Nordnet Bank

Efter tre år är den stora restaureringen av fastigheten Dykaren 10 på Kungsholmen klar. Den gamla lokalen för maskiner inom tändsticksindustrin har förvandlats till modern kontorsfastighet för den...

Läs mer