Stockholm växer och inom några år kommer staden ha en miljon invånare. När tillväxttakten är hög och nya områden växer fram ställs tuffare krav på kollektivtrafiken. En egen busslinje blev svaret när Humlegården ville göra Hagalund mer tillgängligt för sina hyresgäster.
Stockholmsregionen är Sveriges största arbetsmarknad. Enligt länsstyrelsen är cirka en miljon sysselsatta i staden och ytterligare 100 000 pendlar varje dag från andra regioner. I takt med att staden växer, utvecklas också nya områden i och i anslutning till Stockholm. Ett exempel är stadsdelen Hagalund i Solna.
Här erbjuder fastighetsbolaget Humlegården sina hyresgäster kontor, labb, lager och lokaler för utbildning. I Hagalund är Life Science-branschen väl representerad och området gynnas av närheten till det intilliggande Hagastaden. Solna stad har påbörjat ett stort stadsutvecklingsprojekt som innebär att kvarteren kommer att utvecklas i framtiden, bland annat genom att ett stort antal bostäder tillförs.
Hagalund är strategiskt väl beläget, inom tio minuters promenad når man både Solna centrum och Hagastaden, men Humlegården identifierade tidigt en utmaning: kollektivtrafiken. För att attrahera hyresgäster krävdes bättre förutsättningar för hela området. I mars 2014 etablerade man därför en elbusslinje som kör i skytteltrafik mellan Odenplan och Hagalund under rusningstid på morgnar och eftermiddagar.
– I grunden handlar det om att skapa bättre kommunikationer för våra hyresgäster i Hagalund. Vi vet att god kollektivtrafik ligger högt upp på företagens önskelista när de letar nya lokaler, och genom det här initiativet förbättrar vi förutsättningarna för företagen i Hagalund. Och för att få till en snabb förändring så gjorde vi det på egen hand, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården.
En elbuss som laddar med el från förnybara källor, med mycket låga koldioxidutsläpp var självklart för Humlegården.
– Från början handlade projektet bara om att finna ett sätt att komplettera den befintliga kollektivtrafiken. Men när vi började få in offerter på dieselbussar kände vi att det inte låg i linje med vår ambition om att skapa miljömässigt hållbara lösningar. Varför inte en elbuss? Det här var 2013 och det fanns då ingen elbuss i Stockholmsområdet. Till slut hittade vi ett demoexemplar i Tyskland, som företaget Miljöbuss kunde leasa och köra åt oss. Det hela övergick till att både fokusera på hållbarhet och kundnöjdhet, vilket gav det en extra dimension, säger Peter Lind.
I dag är elbussen ett omtyckt komplement till kollektivtrafiken från och till Hagalunds företagsområde. Den trafikerar sträckan Odenplan-Hagalund mellan 07.00-09.00 samt 15.00-18.00 och tar cirka tio minuter.
Elbussen är nu inne på sitt fjärde år, men trots den stora succén kommer den inte bli en permanent lösning.
– Det är förstås inte vår primära uppgift att driva en egen busslinje i evig tid. Tanken med initiativet var att få upp ögonen för Hagalund och komplettera de befintliga färdsätten. I takt med att utvecklingen av det närliggande Hagastaden utökas också tillgängligheten i hela området. Om några år blir det även en tunnelbanestation i området, vilket kommer göra busslinjen överflödig.
I mars 2017 klubbades förslaget om den nya gula tunnelbanelinjen som kommer att få två uppgångar i Hagalund, en vid Solnavägen och en vid Hagalunds företagsområde.
Den gula linjen kommer också att få en station vid Hagastaden, den nya innerstadsstadsdelen som växer fram i mötet mellan Vasastaden och Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Trafikstarten beräknas till år 2024.
Humlegården ser gärna att andra samhällsaktörer inspireras av elbussen.
– Jag tror att flertalet av framtidens bussar i linjetrafik kommer vara eldrivna och visst känns det lite kul att vi var först ut.
Under de senaste två åren har Humlegården ökat takten i utökningen av laddstationer vid fastigheterna, ett viktigt steg i arbetet med att bidra till ett grönare och mer hållbart samhälle. Nu har...
Vi erbjuder ett smidigt och miljövänligt alternativ för dig som pendlar mellan Stockholm och Solna strand. Genom vårt samarbete med Arkipelag Rederi reser Humlegårdens hyresgäster gratis med...
Hur kan en ombyggnation bli mer cirkulär? Cirkulär ekonomi har som syfte att minska resursanvändningen och samtidigt bidra till en ökad lönsamhet. Det pågår en transformation inom många branscher,...