El och energi – hur kan man minska förbrukningen?

Just nu är energisituationen högt på agendan i många sammanhang. Stigande elpriser och oro för elbrist betonar betydelsen av att vi alla bidrar i arbetet med att sänka el- och energikonsumtionen i Sverige. Genom att spara energi kan man motverka både ökade kostnader, bidra till en minskning av effektbehovet och samtidigt värna om miljön. Här berättar vi mer om hur vi arbetar med dessa frågor och delar med oss av några enkla tips.

Tre frågor till Mattias Dahlberg, Chef Teknik på Humlegården

Varför är det viktigt att minska elförbrukningen?   
Minskad elförbrukning påverkar förstås kostnaderna och om vi använder mindre el och avlastar elnätet så bidrar det också till att dämpa risken för elbrist i vinter. Energimyndigheten använder uttrycket "varje kilowattimme räknas”, där man vill betona att vi alla tillsammans kan förbättra situationen genom att minska elanvändningen.   

Vilka energisparande åtgärder gör Humlegården? 
Vi arbetar löpande med energieffektivisering och uppgraderar successivt våra system till mer energieffektiva lösningar. Vi ser att det finns stora möjligheter att med hjälp av smart teknik minska vår energiförbrukning på värmesidan, utan att göra avkall på komforten i lokalerna. Sedan ett par år arbetar vi med driftoptimering med hjälp av AI där vi minskar vår energiförbrukning kopplat till värme.   

Ofta handlar det om en kombination av aktiviteter för att nå bra resultat. Ett exempel är belysning, som är en viktig del när man vill skapa trevliga och trygga miljöer. Här kombinerar vi moderna armaturer och effektiva styrsystem med att göra ronderingar när det är mörkt, för att se hur våra fastigheter är upplysta.   

På Humlegården miljöcertifierar våra fastigheter, vilket också borgar för att vi förvaltar och utvecklar byggnaderna på ett hållbart sätt utifrån flera perspektiv – exempelvis vad gäller energianvändningen. 

Vilka tips kan du ge?   
Viktigast är att göra en enkel kartläggning över energianvändningen, något som vi kan hjälpa till med. Vi arbetar utifrån tesen ”att mäta är att veta, och det man vet kan man påverka”. Tillsammans med våra kunder kan vi även se över drifttider för så väl värme och ventilation som belysning, och anpassa detta efter hur lokalerna används. 

Utöver tekniska åtgärder så påverkas energianvändningen givetvis av beteendet - vanligtvis har våra kunder störst möjlighet att påverka den egna elanvändningen. En enkel åtgärd är att se över om det är någon utrustning, såsom dataskärmar och kaffemaskiner, som står på utanför kontorstid. Det är också klokt att se över belysningsarmaturerna – byt till effektiv och bra belysning, använd närvarostyrning och dagsljusavkänning samt se över armaturernas placering.   Relaterade artiklar

Humlegården medverkar i branschinitiativ för att säkra hållbara leverantörer

En viktig del i vårt hållbarhetsarbete fokuserar på uppföljningen av våra leverantörer inom områden såsom arbetsrätt, miljö och affärsetik. Tillsammans med fem stora fastighetsägare och Position...

Läs mer


Enjoy Bazaar lanserar Black Milk Gastro Bar i T-House

Stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson öppnade under hösten sitt nya asiatiska restaurangkoncept Enjoy Bazaar i Humlegårdens fastighet T-House på Engelbrektsplan i Stockholm. Nu tar...

Läs mer


Kika in hos Rowico Home på Birger Jarlsgatan 32

Det skandinaviska möbelföretaget Rowico Home har slagit upp dörrarna till sitt nya showroom beläget i Humlegårdens fastighet T-House på Birger Jarlsgatan 32, Engelbrektsplan, i centrala Stockholm....

Läs mer