Open House 6-8 oktober 2017

Open House är den världsomspännande arkitekturfestivalen som syftar till att skapa nyfikenhet och öka allmänhetens intresse för arkitektur, involvera medborgarna i stadens utveckling och ge nya kunskaper om såväl design som stadens historia. Den 6-8 oktober 2017 är det dags för den andra upplagan av Open House Stockholm, där Humlegården är stolt partner och deltar med flera arrangemang.

Startade i London 1992

Open House Stockholm är en del av det globala nätverket Open House Worldwide. Den första upplagan ägde rum i London 1992. Grundaren Victoria Thornton ville involvera medborgarna i stadens utveckling och minska avståndet mellan arkitekterna och allmänheten. Genom Open House fick Londonborna chansen att uppleva byggnader som vanligtvis inte var tillgängliga, allt för att folkbilda om hur arkitekturen bidrar till att utveckla en stad. Fram tills i dag har Open House etablerats i över 30 städer i hela världen och 2016 var det svensk premiär.

Humlegården partner i den svenska upplagan

Grundare av Open House Stockholm är föreningarna Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken, Stockholms Arkitektförening och Stockholms Byggnadsförening. De delar alla ett stort engagemang för stadens utveckling. Humlegården är stolt partner och i år kommer vi att bjuda på flera stadsvandringar samt öppna portarna till T-House på Engelbrektsplan i Stockholm.

– Grundidén med Open House är att ge stockholmarna möjlighet att besöka byggnader som normalt inte är tillgängliga för allmänheten. Vi är glada över att kunna erbjuda besökarna både helt nya byggnader men också äldre byggnader där man tagit hand om ursprungliga kvaliteter samtidigt som man utvecklat nya funktioner i takt med ändrade krav hos ägare och hyresgäster, säger Elisabeth Martin, Ordförande Open House Stockholm.

Följ med på stadsvandring

Humlegården kommer även i år att erbjuda flera stadsvandringar, dessa genomförs precis som tidigare i samarbete med Mike the Poet, och baseras på vår audioguide. Det finns även möjlighet att besöka den vackra entréhallen i T-House vid Engelbrektsplan 1, strax intill Humlegården. Fastigheten uppfördes 1907-1910 på uppdrag av Svenska Livförsäkringsanstalten Trygg. Arkitekt var Erik Lallerstedt (1864-1955).

mer information om Humlegårdens arrangemang i samband med Open House.

Guidad visning T-House

Välkomna till att uppleva T-House på Engelbrektsplan under arkitekturfestivalen Open House. T-House är ett av Stockholms landmärken och uppfördes 1907.

Läs mer


Stadsvandring – från Blasieholmen till Berzeli Park

Upptäck Blasieholmen tillsammans med skådespelaren och stockholmsguiden Mike Anderson. Stadsvandringen inleds på Blasieholmstorg och avslutas vid...

Läs mer


Stadsvandring – från Engelbrektsplan till Humlegården

Lär dig mer om Birger Jarlsgatan och de intilliggande kvarteren tillsammans med skådespelaren och stockholmsguiden Mike Anderson. Stadsvandringen...

Läs mer


Upptäck T-House

Under Open House slår vi upp portarna till T-House på Engelbrektsplan. Välkommen att ta del av den vackra entréhallen.

Läs mer