Performing Pictures & Lapiztola, Gelbgjutarevägen 7

Från en reslig husfasad på Gelbgjutarevägen 7 i Hagalund blickar två gestalter ut mot de gamla industrihusen och tågbanan. I en fotorealistisk anda urskiljer sig två barfota flickgestalter som bär varsin djurmask, en kanin och en fågel. Figurerna är nästan sju meter höga och målade med sprayfärg. Stilen känner vi igen från exempelvis gatukonstnären Banksy, och som betraktare kan vi ana en skärva av en historia eller urban saga med ett inbäddat budskap. ”Vilka är de och vad vill de säga oss?” är frågan som blir hängande i luften mellan bild och betraktare.

Bakom målningen Kaninfågeln / The Rabbitbird ligger konstnärsduon Robert & Geska Brečević (Performing Pictures) i samarbete med det mexikanska konstnärskollektivet LaPiztola. Performing Pictures arbetar sedan 2009 i Mexiko i samarbetar ofta med lokala gatukonstnärer. Här är med LaPiztola som arbetat med bilder från filmen “Dreaming hte Memories of Now”. 

LaPiztola’s namn är en kombination av det spanska ordet för penna, lapiz och pistol, pistola. Gruppen föddes ur den folkliga revolution som ägde rum i deras hemstad Oaxaca 2006, när regeringen med våld slog ner en fredlig lärardemonstration. LaPiztola använder gaturummet och konsten för att synliggöra orättvisor och kommunicera samhälleliga frågor. Deras uttryck påminner om ett sagoberättande där varje del av bilden har en symbolisk laddning. 

Verket i Hagalund uppfördes 2017 som en del av projektet Moving Murals 2017, stöttat av bla Humlegården fastigheter, och skapades i ett samarbete mellan Performing Pictures, LaPiztola, unga filmare och konstskoleelever. Vid den officiella öppningen 2018 visades verket med en tillhörande filmprojektion som skapats för att levandegöra bilden nattetid. Moving Murals är ett av projekten inom Smart Kreativ Stad som syftar till att utveckla staden  med rörlig bild, digitala media och innovation.

Jun-Hi Wennergren Nordling, curator
Johan Norling, curator och skribent.