Matthias van Arkel, Kungsgatan 12-14

I entrén på Kungsgatan 12-14 möts man av ett skulpturalt konstverk längs med en utav väggarna signerat världskonstnären Matthias van Arkel (1967). Verket från 2012 har titeln Interrupted och är skapat med den egenutvecklade unika teknik med vilken han ”bygger” tredimensionella målningar och skulpturer av silikongummi i olika färger.

Van Arkel ville med Interrupted skapa en form som för tankarna både till en vågrörelse och Salvador Dalís soffa i form av en mun. Betraktaren bjuds själv in att göra egna upptäckter i verket som påverkas i uttryck beroende på hur nära eller långt ifrån man står. Den observante kan snart hitta mönster och se hur samma färglager återkommer på olika platser och kan på så sätt bege sig ut på en egen arkeologisk färd. Verkets struktur och olika lager för tankarna till topografiska bilder och jordskorpans olika sediment, en blinkning till de andra dominerande materialen i entrén; marmor och kalksten. Ett utrymme för att reflektera över tid och evighet.

Matthias van Arkel började som målare men var tidigt intresserad av att hitta ett sätt att ta sig in i tavlan och färgen, något som så småningom ledde honom till att börja arbeta med silikongummi. Ofta arbetar han i en slagkraftig färgskala som för tankarna till popkonst. På flera platser runtom i Sverige och USA kan man uppleva hans monumentala platsbyggda väggfasader som påminner om stora tuggummi-målningar. Ibland rör det sig om mer nedtonade färger där formen får växa fram i en intuitiv process och där färgerna och formspråket är starkare och står i tydlig kontrast mot sin omgivning. På Kungsgatan möter Matthias van Arkels konstverk på samma gång upp husets funktionalism samt tillför ett lager av formbarhet. Resultatet är ett vackert och iögonfallande verk som växer i relationen till betraktaren över tid.

Jun-Hi Wennergren Nordling, curator
Johan Norling, curator och skribent.