Shora Dehnavi, Hemvärnsgatan 16 samt Solna Strandväg 7

2016 invigdes två storslagna muralmålningar av street art konstnären Shora Dehnavi som ett led i Humlegårdens fortsatta utvecklingsarbete av Solna Strand. I flera samarbeten med grafittikonstnärer har passager och mellanrum fått nytt liv och mening. Uppseendeväckande utsmyckningar binder samman området och ger platserna ett tydligt uttryck och identitet.

På Hemvärnsgatan 16 har Dehnavi förvandlat en enkel garagenedfart till ett fantasieggande grafiskt landskap. Verket ramar in och följer en på vardera sida längs med det sluttande planet. Den gråa betongen tycks övervuxen av en organisk kavalkad i svart och vitt där de yttre konturerna tecknar siluetten av en toppig bergskedja. Varje linje övergår i en ny och leder ögat vidare i en oändlighets-dans av mönster.

Dehnavis karaktäristiska formspråk återkommer på Solna Strandväg 7. Ett långt väggparti täcks av en sammanhållen muralmålning i färgnyanserna blå, grön och gul. På dessa färgpartier tecknar hon sedan med svart sprayfärg fram levande former som kan liknas vid ett slags urbana kroppar i rörelse, en stil som för tankarna till Keith Harings klättrande linjer men i en mer elastisk tappning.


Dehnavi är som många inom grafittikonsten självlärd och har en lång rad permanenta muralmålningar i Sverige bakom sig. Ett av hennes tidigare mer uppmärksammade projekt innefattar Justin Biebers skivsläppskampanj 2015, då hon anlitades för att illustrerar hitlåten ”What do you mean?”. Graffitikonsten betraktades länge som ett problem och motarbetades av myndigheter i Stockholm, men har nu tagit klivet in i finrummet och utgör en vital del av det svenska konstlivet. Humlegårdens projekt i Solna strand lyfter fram en graffiti som hyllar det kreativa, vackra och inspirerande.

 
Jun-Hi Wennergren Nordling, curator
Johan Norling, curator och skribent.