Fastighet Österbotten 18 (del av Österbotten 8)

Fastighetens totala uthyrningsbara area är cirka 4 300 kvadratmeter och omfattar butiks- och kontorslokaler. Gatufasadens sockel är utförd i granit med hörnpelare designade av C W Fagerberg. Fasadbeklädnaden är i rosa sprutputs frånsett våningen en trappa upp som är klädd med reliefornamenterad kopparplåt. I entré och trapphus återfinns den ursprungliga Kolmårds- och vita marmorn. Byggnadens stil ansluter till främst nationalromantiken, men har även drag hämtade från jugend.

  • Fastigheten på Birger Jarlsgatan 27 i Stockholm

Fakta om fastigheten


Adress: Birger Jarlsgatan 27

Kommun: Stockholm

Område: Stockholm city

Lokalarea: 4 300 kvm

Byggnadsår: 1910-1912

Ursprunglig arkitekt: Carl G. Bergsten

Lokaler

Fastighetens våningsplan är cirka 500 kvadratmeter vilket ger ljusa och luftiga kontorslokaler. Dessutom finns en mängd tidstypiska detaljer bevarade interiört, såsom öppna spisar, generös rumshöjd, stuckatur, vackra spegeldörrar och parkettgolv. Det skapar en härlig, varm atmosfär, både inne i lokalerna och i trapphuset. Fastigheten har en modern teknisk försörjning.

Historik

Byggnaden uppfördes 1910-1912 av byggmästaren och byggherren E Lundberg. 1928 inreddes husets vind. Arkitekten hette C G Bergsten. Hela huset var ursprungligen avsett för bostadsändamål frånsett den i bottenvåningen inredda teatern, sedermera biograf, nattklubb och numera butik för heminredning. Humlegården Fastigheter köpte fastigheten under sensommaren 1999.

Kommunikationer

Mer centralt kan man inte arbeta. Det är lätt att ta sig hit med både tunnelbana, bussar och bil. Runt hörnet finns en gångtunnel som leder till Sveavägen och Hötorgets tunnelbanestation.

Parkering

Flera parkeringshus finns i närområdet, varav ett runt hörnan.

Service

Allt man kan önska sig av shopping, restauranger och nöjen finns i fastighetens omedelbara närhet.

Läge och omgivning

Fastigheten har ett mycket centralt läge med vacker utsikt mot Humlegårdsparken. Bara något kvarter bort ligger Stureplan.