Pella Hedeby tipsar om hur du inreder  kontoret

Ett modernt kontor ska möta flera praktiska behov samtidigt som man också vill förmedla en känsla av varumärket. Nya arbetssätt växer fram och med teknikens hjälp kan många idag arbeta när och var de vill. Vi ser också ett ökat fokus på hållbarhet, där resursanvändningen är en av frågorna som är högst upp på agendan. Slit och släng är bannlyst. Så hur ska man tänka när man ska inreda sitt kontor? Vi vände oss till Pella Hedeby, stilsäker inredare och stylist, för att få inspiration.

Pella arbetar med såväl kommersiella uppdrag som hemmiljö. Bland uppdragsgivarna finns bland annat IKEA, JM och Skanska Nya. Inspirationen hämtar hon i naturen och strävar efter att uppnå en harmonisk enkelhet med ett uttryck som håller över tid. Pella presenterar nedan den första delen i vår serie med fokus på inredning och kontor. 

Följ henne på Instagram @pellahedeby eller besök hennes blogg på Elle Decoration 

Vilka är dina tre bästa tips när man ska inreda ett nytt kontor?

 Planera för en helhet från början!

1. Ta fram ett moodboard med stilkänsla, färg- och materialpalett.

Utgå ifrån lokalens utformning och arkitektur för att hitta rätt uttryck. Och följ sedan den röda tråden genom hela inredningsprocessen. En sammanhållen färgskala och en stil med ett formspråk som går igen ner till minsta detalj skapar tydlighet och harmoni.

Mitt bästa tips är att hålla det enkelt och lyfta fram ett fåtal material som går igen tillsammans med en enhetlig färgskala. Använd med fördel naturmaterial som åldras med värdighet och som skapar en genuin inramning. Tänk kreativt - kan man inte lägga in ett trägolv kan en väggpanel eller platsbyggd förvaringsvägg i trä mjuka upp intrycket. Eller så väljer man massiva träbord eller andra möbler som sätter den naturliga tonen. Detsamma gäller andra materialval som kanske måste begränsas av kostnadsskäl t ex. Kan man plocka in dem i mindre detaljer som återkommer i den lösa inredningen istället?

Om man gör en mer genomgående renovering. Satsa på de stora ytorna och skapa en fin bas. Golv, färg och ytskikt på väggar, snickerier och tak. Med en fin grund krävs inte lika mycket av den lösa inredningen för att skapa en bra känsla och helhet.

2. Analysera företaget och verksamheten och gör en kravspec gällande funktionerna.

Det är viktigt att funktionerna är anpassade lösningar för dem som ska arbeta i miljön. Ett snyggt estetiskt grepp all ära, men funktion är A och O för ett fungerande kontor. Med funktion tänker jag utöver tekniska hjälpmedel även på vilka förvaringslösningar som krävs, öppna/slutna rum som främjar gemenskap och erbjuder avskildhet etc. Gör en prioriteringslista.

Ex

Förvaring i rätt mängd och avpassning.

Skapa förutsättningar för ”Var sak på sin plats”. Ett välorganiserat och välstädat kontor frigör energi.

Dölj onödig teknik och sladdar för ett mer ordnat intryck.

Bra stolar och belysning har stor vikt såväl för funktion som ur en estetisk aspekt.

3. Tänk minimalistiskt - och håll detaljerna till det väsentliga.

Genom att tänka igenom helheten både vad gäller stil och funktion så vet man från början vad man behöver och kan låta ett fåtal material och detaljer samspela för en fin helhet. Med färre detaljer blir intrycket mer ordnat och det är lättare att hålla rent och välstädat. Därtill skapas minimalt med distraktion.

Fundera över om funktionerna kan skapa dekoren istället för att addera dekorativa objekt. Installationer av belysning t ex, eller låt textilier på avskärmningar och/eller gardiner och mattor sätta ton och stil i rummet samtidigt som de dämpar ljudet och skapar rumslighet.

Vilka är de vanligaste misstagen man gör när man inreder ett nytt kontor?

Att man gör det motsatta, d v s inte tar ett helhetsgrepp med en tydlig övergripande plan. Det finns stor risk att man lägger pengarna på ”fel” saker och inte får ihop en fin helhet.

Därtill att man skapar ”för många intryck”. Man behöver inte vara ängslig för att hålla det enkelt. Människor och spår av liv kommer att fylla miljön med personlighet.

Det finns också viss risk att man särskiljer estetik och funktion – istället för att låta dessa samspela. En praktisk förvaring kan också bli en snygg avdelare eller fungera som en fondvägg i ett material/färg som tillför en fin karaktär till rummet. Bekväma stolar och bra belysning är också enormt viktiga ingredienser för det stilmässiga uttrycket. Så välj med omsorg.

Undvik irriterande sladdhärvor och rörighet genom god planering från början.

Och framförallt. Lägg vikt vid utformningen. Oavsett grundförutsättningar så kan man skapa en inspirerande och tilltalande arbetsmiljö. Uppskattat av såväl medarbetare som kunder.

/Pella Hedeby

Inredare och stylist

I samarbete med Pella Hedeby. Relaterade artiklar

The Gentle Giants tar plats i Norra Station

I kvarteret Norra Station och fastigheten Bilpalatset, som sträcker sig mellan Sankt Eriksgatan och Norra Stationsgatan i expansiva Hagastaden, har den unga konstnären Alexandra Karpilovski skapat...

Läs mer


Minskar energianvändning med artificiell intelligens

Ett av Humlegårdens viktigaste mål är att minska vår energianvändning med 32 procent till år 2030. Just nu är det ett stort fokus på energifrågan i allmänhet. Att effektivisera energianvändningen ä...

Läs mer


Nordiska Galleriet – Stockholms främsta designdestination

På Nordiska Galleriet finns allt från doftljus till italienska designsoffor. Sedan 1929 har butiken i Humlegårdens fastighet på Nybrogatan 11 varit en samlingsplats såväl för designintresserade...

Läs mer