Humlegården presenterar Nybrogatan 17, Astoriahuset

Pressmeddelande den 20 augusti 2020:

I ett av Stockholms mest välkända stråk har Humlegården uppfört en ny kontorsfastighet. Nybrogatan 17 erbjuder mötesplatser och kontor i förstklassig miljö. I direkt anslutning ligger det nu restaurerade Astoriahuset, där stjärnkrögaren Björn Frantzén etablerar ett brasserie. Mötet mellan modern arkitektur och omsorgsfullt renoverat 1870-tal gör platsen unik.

Bland välkända landmärken
Nybrogatan 17 ligger mitt i ett myllrande kvarter, med närhet till flera av Stockholms välkända landmärken, såsom Östermalmstorg, Stureplan, Dramaten och Östermalms saluhall. Satsningen består av två delar, där Humlegården uppfört en ny kontorsbyggnad, Nybrogatan 17 vid Sofi Almquist plats samt restaurerat Astoriahuset mot Nybrogatan.

- Här skapar vi kontorslokaler med de allra bästa förutsättningarna. Betydelsen av ett dynamiskt sammanhang har aldrig varit viktigare. På Nybrogatan och i de omgivande kvarteren finns flera av Stockholms mest intressanta platser, butiker och restauranger, säger Peter Lind, Fastighetschef på Humlegården.

Stort intresse för platsen
De kommersiella lokalerna sträcker sig över cirka 6 000 kvm. Här återfinns en välkomnande lobby, karaktärsfulla kontorsplan och en gemensam takterrass. Intresset har varit mycket stort. Bland de företag som valt att etablera sig på Nybrogatan 17 återfinns FM Global Insurance och Convendum. Strax intill, i lokaler som tidigare huserat den välkända biografen Astoria, kommer Frantzén Group att etablera Brasserie Astoria. Ett internationellt brasserie som är öppet alla dagar i veckan, hela året. Restaurangen består av en huvudmatsal med öppet kök, en intimare del som fått namnet ”Lilla a”, samt en stor lounge och bar.

- Vi är mycket stolta över denna etablering och ser fram emot att slå upp portarna. Platsen är fantastisk, och vi har inspirerats av historiken i huset i arbetet med Brasserie Astoria, säger Björn Frantzén, krögare.

Utformat för att möta framtidens behov
Bra kontorsytor efterfrågas samtidigt som det finns ett skifte där lokalerna går ifrån att främst ses som en arbetsplats till att bli mer av en mötesplats. På Nybrogatan 17 kombineras klassiska kontorsplan i en exceptionell miljö med co-working. Som mötesplats är Nybrogatan 17 svårslagen.

- Vi ser större krav på flexibilitet, bra läge och inspirerande sammanhang. Det har varit viktiga ledord i vårt arbete. Nybrogatan 17 är utformat för att möta dessa behov – här finns möjlighet till flexibilitet när lokalbehoven förändras, närmiljön bjuder på många inspirerande platser och läget är sällsynt bra, säger Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården.

Ett spännande möte mellan tidsepoker
Humlegårdens vision har varit att kombinera kontor, mötesplatser och bostäder på ett sätt som bidrar till Nybrogatans liv. Den danska arkitektbyrån 3XN anlitades för uppdraget. En viktig utgångspunkt har varit att arbeta med gedigna material. Den nya byggnadens fasad baseras på handgjort tegel, inspirerat av de omgivande kvarteren. En spektakulär lutande glasfasad vetter mot innergården och skapar en rymd och ger karaktär till varje våningsplan. I entrén möts man av en vacker trappa som löper genom hela byggnaden, upp till takterrassen. Trappan ger ett fint ljusinsläpp och uppmuntrar till rörelse men är också en plats där man möts.

Strax intill den nya kontorsfastigheten återfinns Astoriahuset. Byggnaden som vetter mot Nybrogatan har anor från 1874. Fastigheten har genomgått en omsorgsfull och omfattande restaurering. Ett exempel är biografens entré och foajé, som rustats upp och blir entré till restaurangen. Det som tidigare var kontor har omvandlats till bostäder, något som var det ursprungliga ändamålet. Planlösningarna är utformade efter de ursprungliga rumsstrukturerna och med hänsyn tagen till de kulturhistoriska värdena. 

– Vi är mycket stolta över slutresultatet, där vi kombinerar det gamla och det nya på ett omsorgsfullt sätt, och tillgängliggör en plats som varit stängd under många år. Den respons vi fått när Nybrogatan 17 och Astoriahuset nu tas i bruk har varit mycket positiv, vilket vi ser som ett kvitto på att vi också levt upp till vår höga ambitionsnivå, säger Viktor Sandberg, Tf Projektutvecklingschef på Humlegården.

Fakta

  • 6000 kvm kommersiella lokaler, varav ca 4800 kvm kontor och 1200 kvm restaurang.
  • 18 lägenheter.
  • Miljöcertifiering: BREEAM Excellent i designfasen (kontorsfastigheten).
  • Byggnadsår: Astoriahuset 1873–74, 1928 samt 2018–2020. Nybrogatan 17: 2018–2020.


För mer information, vänligen kontakta:

Viktor Sandberg, Tf Projektutvecklingschef
E-mail: viktor.sandberg@humlegarden.se
Tel: 070-678 06 33

Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef
E-mail: anna.kullendorff@humlegarden.se 
Tel: 072-058 46 37

Peter Lind, Fastighetschef
E-mail: peter.lind@humlegarden.se 
Tel: 070-524 83 85Relaterade artiklar

Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer


Kreativ konstscen bryter barriärer i Hagastaden

Misschiefs är en plattform för gränsöverskridande konst. De senaste två åren har Norra Stationsgatan 61 varit basen för projektet, genom ett samarbete med Humlegården. Här har kvinnliga och...

Läs mer