Astoriahuset och Nybrogatan 17 vinner internationellt arkitekturpris

Pressmeddelande den 18 mars 2022:

Humlegårdens satsning på Nybrogatan, det restaurerade Astoriahuset och den nya kontorsfastigheten Nybrogatan 17, har erhållit utmärkelsen ”Best refurbished building” i samband med MIPIM Awards 2022. Arkitekter är 3XN.

I ett av Stockholms mest välkända stråk har Humlegården uppfört en ny kontorsfastighet. Nybrogatan 17 erbjuder mötesplatser och kontor i förstklassig miljö. I direkt anslutning ligger det nu restaurerade Astoriahuset, där stjärnkrögaren Björn Frantzén etablerat Brasserie Astoria. Mötet mellan modern arkitektur och omsorgsfullt renoverat 1870-tal gör platsen unik.

Torsdag den 17 mars 2022 stod det klart att Humlegårdens satsning erhållit det internationella arkitekturpriset MIPIM Awards i kategorin ”Best refurbished building”. Kategorin fokuserar på hur byggnader kan få ett nytt liv genom exempelvis restaurering eller transformation, för att möta nya krav och behov.

– Astoria och Nybrogatan 17 har fått ett fantastiskt mottagande sedan vi slog upp portarna. Vi är mycket stolta över slutresultatet, där vi kombinerar det gamla och det nya på ett omsorgsfullt sätt, och tillgängliggör en plats som varit stängd under många år. Det var flera imponerande projekt nominerade i MIPIM Awards och vi är mycket hedrade över utmärkelsen, säger Anneli Jansson, vd på Humlegården.

Ett spännande möte mellan tidsepoker
Humlegårdens vision har varit att kombinera kontor, mötesplatser och bostäder på ett sätt som bidrar till Nybrogatans liv. Den danska arkitektbyrån 3XN anlitades för uppdraget. Byggnaden som vetter mot Nybrogatan har anor från 1874. Fastigheten har genomgått en omsorgsfull och omfattande restaurering. Ett exempel är biografens entré och foajé, som rustats upp och blir entré till restaurangen. Det som tidigare var kontor har omvandlats till bostäder, något som var det ursprungliga ändamålet. Planlösningarna är utformade efter de ursprungliga rumsstrukturerna och med hänsyn tagen till de kulturhistoriska värdena.

Strax intill den Astoriahuset återfinns den nya kontorsfastigheten Nybrogatan 17. En viktig utgångspunkt har varit att arbeta med gedigna material. Den nya byggnadens fasad baseras på handgjort tegel, inspirerat av de omgivande kvarteren. En spektakulär lutande glasfasad vetter mot innergården och skapar en rymd och ger karaktär till varje våningsplan. I entrén möts man av en vacker trappa som löper genom hela byggnaden, upp till takterrassen. Trappan ger ett fint ljusinsläpp och uppmuntrar till rörelse men är också en plats där man möts.

Fakta

  • 6000 kvm kommersiella lokaler, varav ca 4800 kvm kontor och 1200 kvm restaurang.
  • 18 lägenheter.
  • Miljöcertifiering: BREEAM Excellent i designfasen (kontorsfastigheten).
  • Byggnadsår: Astoriahuset 1873–74, 1928 samt 2018–2020. Nybrogatan 17: 2018–2020.


Relaterade artiklar

Designfest i Stockholm

När häggen blommar som mest och koltrasten kvirrar som högst öppnar designfestivalen Stockholm Creative Edition sina dörrar för allmänheten. Festivalen är en öppen inbjudan för nyfikna stockholmare...

Läs mer


Humlegården inleder året starkt

När det första kvartalet summeras visar Humlegården en fortsatt positiv och stabil utveckling. Förvaltningsresultatet ökar tvåsiffrigt och även driftöverskottet i jämförbart bestånd växer stadigt....

Läs mer


Humlegården är en av de mest attraktiva arbetsgivarna

I Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning av arbetsvillkoren, Attraktiv Arbetsgivarindex, placerar vi oss på en hedrande andra plats i kategorin som samlar fastighetsbranschen.

Läs mer