Stockholms hemligaste krog öppnar i Hagastaden

Nu gläntar Restaurang ART på dörren och bjuder in till en hemlighetsfull matupplevelse – inspirerad av Europas mytomspunna speakeasy-krogar. Välkommen in i Roy Bråthens annorlunda universum i hjärtat av Hagastaden.

Vad händer där inne?   

Krögaren Roy Bråthen var först ut med att ta det mytomspunna restaurangkonceptet speakeasy till Sverige. Hans restaurang ART på Döbelnsgatan grundades 2016 som Stockholms första restaurang med speakeasy-vibbar. Med sin hemlighetsfulla entré har de attraherat tusentals internationella och lokala gäster och kändisar. Nu byter restaurangen adress och flyttar in bakom dimmade fönsterrutor i Humlegårdens lokal på Norra Stationsgatan 65.

– Man ska inte veta vad som gömmer sig bakom fönstret. Våra gäster kan titta ut. Men förbipasserande kan inte titta in, berättar Roy Bråthen.

En kändis i luren

Som gäst kliver du in i en stängd entré, som knappast avslöjar restaurangens innehåll, och inväntar hovmästaren. Här står en röd telefonkiosk där nyfikna kan lyfta på luren och bli välkomnade till restaurang ART av de välkända rösterna Mikael Persbrandt och Morgan Freeman.

Ditt stora vardagsrum

Väl inne i restaurangen överraskas besökarna av en händelserik miljö med underground-känsla där färgstark graffiti och neon sätter tonen. Roys vision är att skapa en inbjudande atmosfär med känslan av ett enda stort, gemensamt vardagsrum. 

– Att kliva in på ART är lite som att kliva in i mitt huvud. Vår stil är brokig, färgsprakande och busig. Samtidigt har vi skapat en exklusiv och elegant atmosfär.

Sharing is caring 

Menyn bjuder på gastronomiska smakupplevelser i form av smårätter och mellanrätter med säsongens råvaror. Här uppmuntras gästerna att dela, smaka och skicka runt.

– Jag älskar just det där naturliga och hjärtliga sociala spelet som sker vid matbordet, berättar Roy.

ART kommer även att erbjuda prisvärda luncher på vardagarna, för alla som jobbar i området.– Vi blir kvarterets trevligaste lunchställe. Här kan man slå sig ned på vår soliga uteservering och få ny energi. Kaffe, godis och kärlek ingår alltid.

Smygöppning pågår…

I början av juni smygöppnade Hagastadens nya doldis med en mindre tillställning. Roy vill provköra och finslipa sitt koncept i några veckor innan han slår på stora trumman och bjuder in till en gigantisk inflyttningsfest i juli.

– Det känns fantastiskt att äntligen få öppna upp vår restaurang i Hagastaden. Jag bor runt hörnet och älskar verkligen den här stadsdelen. ART kommer ge kvarteret ännu mer dynamik, karaktär och hjärta, säger Roy stolt.

VAD ÄR SPEAKEASY?

Speakeasy är ursprungligen ett smeknamn för en hemlig bar, lönnkrog eller svartklubb som sålde alkohol olagligt under 20-talets förbudstid i USA. Begreppet hänvisade till den lågmälda röstnivå som kunderna använde för att slippa dra till sig uppmärksamhet från grannar och polis. På senare år har konceptet med speakeasy-inspirerade krogar spridit sig snabbt runt om i Europa.


VEM ÄR ROY?

Ålder: 44 år
Bakgrund: Krögare och grundare av bl a Restaurang ART
Favoritrestauranger: Beauty & Essex och La Esquina i New York
Paradrätt på ART: Rostad spetskål med regnbågsrom, misogrädde och brynt smör
Favoritdrink på ART: ”I will not die sober” – en uppfriskande cocktail med asiatisk touch

Foto: Emil FaganderRelaterade artiklar

Humlegården och Brunswick går framåt – i cirklar

Cirkularitet handlar om att minska resursslöseri och utsläpp genom att nyttja material och produkter så länge som möjligt, bland annat genom återbruk. Det är en nyckelfaktor för att nå en hållbar...

Läs mer


Humlegården bland de bästa i kartläggning av arbetsvillkor

Humlegården deltar i Nyckeltalsinstitutets kartläggning ”Attraktiv Arbetsgivarindex”, som studerar arbetsvillkoren i svenskt näringsliv. I årets upplaga hamnar bolaget återigen högt upp i rankninge...

Läs mer


Avsnitt 15 – Origo – kontor med inspiration från hotellvärlden

Origo, så heter Humlegårdens senaste satsning i mötet mellan Sundbyberg och Solna. En kontorsfastighet där service, atmosfär och erbjudandet har inspirerats av upplevelsen på ett hotell. Här har...

Läs mer