Rymdteknik bidrar till hållbara fastigheter

Våren 2015 inledde Humlegården ett samarbete med det svenska innovationsföretaget Umbilical Design, ledande inom design för rymden och extrema miljöer. Ambitionen är att man tillsammans ska undersöka hur rymdtekniköverföring kan driva hållbara lösningar och innovation i fastighetsbranschen.

Tillsammans vill vi undersöka om Sverige kan bli bäst i Europa på att driva hållbart byggande, genom att använda teknik utvecklad för rymden. Men hur är rymden kopplad till hållbarhet? En vanlig uppfattning är att dessa två begrepp ligger långt ifrån varandra.

– En rymdfärja eller en framtida månbas är tvärtom något av det mest hållbara man kan tänka sig; nämligen ett slutet ekosystem! Syre, vatten, mat och andra förbrukningsvaror måste hushållas med och i största möjliga mån kunna återvinnas, säger Cecilia Hertz, VD och grundare av Umbilical Design.

Rymdtekniköverföring fokuserar på att finna teknologier och koncept inom rymdindustrin som kan tillämpas på andra områden, till exempel inom bygg- och fastighetsbranschen eller för hållbar stadsplanering.

Den ökande urbaniseringen har stora likheter med livet för astronauter i rymdfarkoster och på månbaser. Att hitta nya innovativa lösningar som ger hållbarare byggnader och städer är viktigt. Det går inte längre att gräva där vi står, nya tankesätt och samarbeten krävs för att driva utvecklingen, därför har vi på Humlegården valt att samarbeta med Umbilical Design. 

Vill du veta mer om rymdteknik? Kontakta oss gärna:

Cecilia Hertz, VD, Umbilical Design
E-post: cecilia.hertz@umbilicaldesign.se, Tel. +46 70 575 46 51 

Om Umbilical Design

Umbilical Design grundades 2001 av industridesignern Cecilia Hertz. Umbilical Design samverkar både med NASA och ESA, European Space Agency, med fokus på att kommersialisera rymdforskning för att utveckla hållbara produkter och tjänster, primärt för svensk industri. Umbilical Design är kontrakterat av ESA som 1 av 15 Space Brokers inom ESA Technology Transfer Network. Uppdraget innebär att aktivera projekt där design, teknik och material från rymdindustrin kan överföras till lösningar inom svensk industri och samhälle.

Umbilical Design har sedan starten erbjudit tjänster inom design och arkitektur för rymden och andra extrema miljöer. Umbilical Designs fokus idag är primärt tekniköverföring, design för extrema miljöer, Volume Management och innovation.
I april 2016 belönades Umbilical Design med 2016 Red Herring Top 100 Europe som ett av de hundra främsta entreprenörsföretagen i Europa. www.umbilicaldesign.se

Läs mer

Humlegården och Umbilical Design vill öka tekniköverföringen från rymdsektorn

Bygg- och fastighetsbranschen är i stort behov av att finna nya, hållbara lösningar för att möta framtidens krav. Humlegården, Umbilical Design och ÅF har med stöd av Rymdstyrelsen och European Space Agency (ESA) startat ett projekt för att öka tekniköverföringen från rymdsektorn till svensk...

Läs mer