Fastighet Skravelberget Större 20

Fastigheten har en uthyrningsbar area om cirka 5 400 kvadratmeter som till största delen utgörs av kontor. Några butiker finns i husets entréplan. 2014 skedde en påbyggnad av huset där man förändrande taklutningen till 45 grader. Tillägget syns i form av taklutningen och en smal horisontell slits mot gatan. Mot gården tillfördes två våningar som genom stora glaspartier ges ett vackert ljusinsläpp. Påbyggnaden ritades av arkitekterna Elding Oscarson.

  • Fastigheten på Birger Jarlsgatan 6 i Stockholm

Fakta om fastigheten


Adress: Birger Jarlsgatan 6

Kommun: Stockholm

Område: Stockholm city

Lokalarea: 5 400 kvm

Byggnadsår: 1963

Ursprunglig arkitekt: SAR Anders Tengbom

Miljöcertifiering:

BREEAM in Use med betyget Very good

Lokaler

Moderna kontorslokaler med fin standard. Från kontoren ges en mycket trevlig utsikt över Birger Jarlsgatan. Flexibla planlösningar som lämpar sig mycket bra för öppna kontor.

Historik

Fastigheten är ett exempel på den tidstypiska modernismen som dominerade svensk arkitektur under 60-talet. Stilidealet karaktäriseras av en avskalad och geometriskt enkel arkitektur, fri från ornament då man menade att det är själva formerna och konstruktionen som står för det konstnärliga värdet och den arkitektoniska kvalitén.

I huvudentrén finns järnsmidesdörrar av konstnären Per-Erik Willö, född 1921, som är en svensk målare och skulptör utbildad vid både Kungliga Konsthögskolan och Konstfack i Stockholm.

Fasaden mot Birger Jarlsgatan består av grovt huggen Fjäråsgnejs och den del som vetter mot gården baseras på Ekebergsmarmor.

Humlegården Fastigheter förvärvade fastigheten i december 2008.

Kommunikationer

Mycket nära till Östermalmstorgs tunnelbanestation och ett stort antal innerstadsbussar går på Birger Jarlsgatan och från Norrmalmstorg. Det går också utmärkt att promenera till Centralstationen där pendeltåg, fjärrtåg, tunnelbana och flygbussar samt Arlanda Express avgår.

Parkering

Fastigheten har ett garage i källarplanet som rymmer 29 parkeringsplatser.

Service

All service som kan tänkas behövas finns rakt utanför dörren. Här finns ett stort utbud av restauranger, kaféer och butiker att välja mellan. En minut till Stureplan och likaså till Norrmalmstorg.

Läge och omgivning

Ett av Stockholms bästa lägen på Birger Jarlsgatan mellan Stureplan och Nybroviken. Pulsen finns rakt utanför dörren och trevliga promenadvägar finns ett stenkast bort vid glittrande Nybroviken.