Fastighet Sparbössan 1, T-House

Den totala uthyrningsbara arean är cirka 12 000 kvadratmeter och omfattar kontor, butiker ett fåtal bostadslägenheter. Den mycket imponerande byggnaden är ett av Stockholms landmärken och mycket karakteristisk för Erik Lallerstedts arkitekturstil med sina stora lugna ytor, sparsamma dekorering och ett stort dominant yttertak. Många av fastighetens utsmyckningar, både exteriöra och interiöra, har gjorts av bildhuggaren Carl Eldh.

  • Fastigheten på Engelbrektsplan 1, Birger Jarlsgatan 32, Engelbrektsgatan 3 i Stockholm

Fakta om fastigheten


Adress: Engelbrektsplan 1, Birger Jarlsgatan 32, Engelbrektsgatan 3

Kommun: Stockholm

Område: Stockholm city

Lokalarea: 12 000 kvm

Byggnadsår: 1907-1910

Ursprunglig arkitekt: Erik Lallerstedt

Miljöcertifiering:

BREEAM in Use med betyget Very good

Ombyggnation

Fastigheten genomgick en stor ombyggnation 2007-2008 med syftet att skapa moderna och flexibla kontorslokaler för flera hyresgäster. I samband med detta inreddes också den magnifika lobbyn och entréhallen till en receptions- och mötesdel. Efter nyöppningen 2008 valde Humlegården att kalla huset för T-House, namnet kommer av att professor Lallerstedt själv valde att kalla fastigheten ”Trygg-House” redan för hundra år sedan.

Bokstaven ”T” går igen i dekor såväl invändigt som utvändigt. I T-House möter numera jugend och nationalromantik modern futurism. T-House erbjuder sina hyresgäster inte bara vackra och ändamålsenliga lokaler utan även ett stort utbud av service och tilläggstjänster via receptionen i den gemensamma lobbyn på entréplan.

Lokaler

Här finns kontor från 122 kvadratmeter och uppåt. Kontorslokalerna, som är ljusa och yteffektiva samt har det tidiga 1900-talets generösa rumshöjd, erbjuder en mycket trevlig arbetsmiljö. Här samsas öppna lösningar, storrumslösningar och mindre kontor, allt efter hyresgästernas behov och önskemål. Huset tillåter ett modernt arbetssätt, samtidigt som den gamla charmen finns bevarad.

Historik

Fastigheten uppfördes 1907-1910 av byggmästare O Herrström på uppdrag av Svenska Livförsäkringsanstalten Trygg. Arkitekt var professor Erik Lallerstedt. Byggnaden har under åren genomgått ett antal ombyggnader innan den stora renoveringen 2007-2008, bland annat inreddes vinden 1943-1944 och 1998-1999 gjordes en ombyggnad för att återställa äldre kvaliteter och förbättra lokalernas struktur. 
Läs mer om fastighetens historia.


Kuriosa om fastigheten

T-House nominerades till ROT-priset 2008. Priset instiftades av Stockholms Byggmästareförening år 1990 och tillkom för att främja ombyggnation i Stockholm.

Kommunikationer

Förutom närheten till Östermalmstorgs tunnelbanestation erbjuder läget även ett stort antal bussförbindelser. Till Hötorgets tunnebanestation tar det cirka fem minuter att promenera. Att promenera till Centralstationen respektive Cityterminalen tar cirka 15 minuter.

Parkering

Flera parkeringshus finns i närheten.

Service

Den gemensamma receptionen fastighetens entréhall erbjuder hyresgästerna en bred service. Här erbjuds allt från bokningstjänster, kemtvätt och post- och budhantering till måltider och husapotek. I huset finns även fräscha omklädningsrum med dusch som hyresgästerna får nyttja.  Mötesavdelningen är av högsta klass och erbjuder fyra modernt utrustade konferensrum i varierande storlek (mötesrummen tar mellan 2-45 personer). Receptionen drivs av Summit och delin och bageriet, Albert & Jack's i gatuplan, drivs av Vassa Eggen. I delin erbjuds fräscha luncher, nybakat mat- och kaffebröd till såväl husets hyresgäster som allmänheten. Utanför husets väggar finns dessutom all tänkbar service på bekvämt gångavstånd. Inom 60 sekunder nås Stureplan och därmed Stockholms bästa restauranger, kaféer, butiker, hotell och träningsmöjligheter.

Läge och omgivning

Engelbrektsplan är beläget mitt i Stockholms hjärta, ett stenkast från Stureplan och Kungsgatan. Den lummiga grönskan i Humlegårdsparken finns rakt utanför entrédörren.