Är elbristen det nya normala?

Plötsligt har el blivit dyrt. Dyrare än vad det någonsin varit tidigare. Regeringen har tvingats besluta om stöd till privatpersoner som drabbats särskilt hårt. Och företag har i en del fall valt att dra ner på produktionstakten för att inte förlora lönsamhet. Så, vad betyder skenande elpriser för fastighetsbranschen?

En fastighets energiförbrukning kommer att bli en ännu viktigare konkurrensfaktor. Här kan en fastighet med låg energiförbrukning få stor påverkan på hyresgästens ekonomi.

Bättre koll ger bättre beslut

Ett sätt att radikalt sänka energiförbrukningen är att förbättra hur och när vi använder el. Kan vi visualisera, mäta och styra energiförbrukningen så kan vi ta smartare beslut om hur vi vill fördela energikonsumtionen över dygnet. Vissa applikationer kanske ska aktiveras på natten när energiförbrukningen i övrigt är låg men ligga vilande under dagen. Det bedrivs redan forskning på området, till exempel i Sthlmflex där Svenska Kraftnät, Ellevio och Vattenfall Eldistribution har gått samman med fastighetsägare för att ta reda på hur kapacitetsbrist kan undvikas i elnäten, genom just förbättrad effektreglering.

Lagra elen i byggnaden. Och sälj tillbaka med vinst.

Ett annat sätt att lösa jojo-effekten (ibland vill många ha mycket el och ibland vill många ha lite el) i elnäten är att förbättra hur vi lagrar energi. När det idag finns överkapacitet i elnätet går mycket av energin förlorad.

Kan vi lagra överenergin och sedan använda den när konsumtionen och priset på el är högt, ja då har vi minskat energiförbrukningen ordentligt. Tar vi det ett steg längre skulle den lagrade energin kunna säljas tillbaka till elnätet när det är överkonsumtion. Det skulle vara bra för både miljön och plånboken.

Men hur kan vi lagra energi i en byggnad? Fastigheter har idag tröga stommar av betong som är en bra källa för förvaring av energi. Med artificiell intelligens och maskininlärning kan vi använda data för att spå in i framtiden och öka värmen i betongplattan några dagar innan köldknäppen kommer. Det behöver inte vara särskilt svårt. Sedan behövs ett system för att föra tillbaka den lagrade energin till elnätet. Det är lättare sagt än gjort men det är långt ifrån omöjligt.

Energibristen är här för att stanna. Otroliga möjligheter, alltså!

Fastighetsbolag som framöver skapar system för att kunna hantera elbrist och skenande elkostnader kommer att ha en stor konkurrensfördel. Dels utifrån ett kundperspektiv, att kunden kan se och effektivt styra över sin egen elförbrukning. Men även utifrån ett intäktsperspektiv, den som lyckas lagra energi och sälja tillbaka den till elnätet har öppnat upp en helt ny inkomstkälla.

Så, med en energibrist som inte visar några tecken på att vara en engångsföreteelse är marknaden öppen för fastighetsbolag att skapa nya produkter som är bra för både kunder och miljö.


Fler spaningar >