Kontor som möter det nya arbetslivet

Hur kan kontoret bli en värdeskapande mötesplats som stöttar både affärsmål och hybrida arbetssätt? Kontorets roll har förändrats under de senaste åren, och frågor som hur det påverkar medarbetarna, affärs- och arbetsplatsstrategin står högt på agendan idag. Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården delar med sig av sina spaningar om framtidens kontor och arbetssätt.

Idag innebär ett kontorsarbete en kombination av att vara på kontoret, distansjobb, digitala möten och en ökad flexibilitet i arbetslivet. En arbetsplats ska kunna leverera en bra medarbetarupplevelse men också attrahera nya talanger och kanske till och med fungera som ett showroom för besökare och kunder. Det gör det viktigt att välja rätt miljö och välja lokaler med ett attraktivt läge som bjuder på ett intressant sammanhang.

− Vi utvecklar kontor som möter det nya arbetslivet, där det ställs höga krav på såväl lokalernas kvalitet och funktionalitet som omgivningarna och servicen. Våra kunder vill skapa attraktiva kontor som blir en naturlig samlingsplats för alla medarbetare, och som även erbjuder goda förutsättningar för flexibilitet. När vi möter våra kunder tar vi avstamp i ett förhållningssätt som vi kallar Skräddarsytt, där vi formar vårt erbjudande baserat på våra samtal med kunden, där målet är att få en fördjupad förståelse kring behovet och önskemålen, säger Anna.

Hur ska man då tänka för att skapa ett kontor som möter både dagens och framtidens behov? I utformningen av arbetsplatsen är det viktigt att miljön möter alla olika behov, från kreativt tillsammansarbete till enskilt fokusarbete. Ett flexibelt kontor kan stötta båda delarna och även anpassas om verksamheten står inför nya behov. Centralt är även möjligheten att koppla på tjänster som förenklar vardagen, såsom extra konferensrum när behov uppstår eller hantverksservice när något praktiskt behöver fixas. Humlegården erbjuder även rådgivning i form av tjänsten Kontorskollen, som kombinerar aktuell forskning med undersökningar och studier som fångar verksamhetens behov och kan användas som underlag när man ska dimensionera sina lokaler och tänka till kring vilka funktioner som behövs.

− Miljön behöver ta hänsyn till både individen och kollektivet. För att det ska fungera på bästa sätt behöver man även definiera ramarna genom att sätta spelregler. Vi rekommenderar alltid våra kunder att utveckla en strategi för arbetsplatsen, som beskriver kultur, arbetssätt och vilken roll kontoret ska spela när den digitala, sociala och fysiska miljön ska flätas samman. Det i kombination med ett tydligt ledarskap ligger till grund för mycket och gör att man tar ett stort kliv framåt när man ska utforma framtidens kontor. Då är man på god väg att lyckas skapa en attraktiv arbetsplats, avslutar Anna. 

Vill du veta mer om möjligheterna hos Humlegården? Läs mer om våra stora satsningar Greenhouse och Origo i Solna, som är exempel på hur vi skapat moderna kontor i attraktiva sammanhang.