Två stora arbetsplatsområden växer ihop till en levande stadsdel för både företag och boende. Humlegården och Vasakronan utvecklar Södra Hagalund i nära samarbete med Solna stad och andra lokala aktörer. Läget precis utanför innerstan, nära Hagastadens Life science-kluster och snart med en egen tunnelbanestation är svårslaget och ambitionerna högt ställda.
Förlängningen av den gröna tunnelbanelinjen norrut från Odenplan till Arenastaden beräknas stå klar i slutet av 2028 och innebär att två nya stationer etableras: Hagastaden och Södra Hagalund. Den sistnämnda möjliggör utveckling av såväl Hagalunds arbetsplatsområde som det intilliggande Albydal. Områdets två största fastighetsägare, Humlegården och Vasakronan, samarbetar både i utvecklingen av den nya stadsdelen och i arbetet med att sätta platsen på kartan.
Södra Hagalund kommer att erbjuda moderna, urbana miljöer nära innerstan, naturen och tunnelbanan. En blandning av gammalt och nytt i ett område med själ och historia. Humlegården är den största fastighetsägaren i Hagalunds arbetsplatsområde, som kommer att genomgå en utveckling i etapper. Just nu pågår arbetet med den första detaljplanen, strax intill den nya tunnelbanestationens uppgång på Gelbgjutarvägen.
- Ambitionen är att skapa ett levande kvarter. I det första steget möjliggörs ungefär 350 nya bostäder och cirka 20 000 kvadratmeter kontor samt ett torg vid stationsentrén, säger Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården Fastigheter.
Närheten till Karolinska Universitetssjukhuset och Hagastadens Life science-kluster för tankarna till innovationer. Men Södra Hagalund har också egna meriter: här har såväl vaccin som pacemakern och trepunktsbältet utvecklats.
- Det bedrivs fortfarande forsknings- och labbverksamhet av olika slag i våra hus och jag är övertygad om att innovativa företag kommer fortsätta att söka sig hit, säger Anna Kullendorff.
Något som också sätter prägel är de karaktärsfulla byggnader som finns i kvarteret idag. Under 2024 har Humlegården restaurerat en gammal skolbyggnad som har anor från tidigt 1900-tal. I området finns även flera robusta tegelbyggnader som ger området en genuin och lite industriell känsla.
- Ambitionen är att kombinera gammalt och nytt på ett sätt som skapar ett intressant och levande kvarter. Här undersöker vi möjligheterna att till exempel återbruka material eller bygga på befintliga fastigheter. Där det planeras nya byggnader är målsättningen att skapa en variation genom olika höjd, skala och gestaltning av byggnaderna, säger Anna Kullendorff.
Strax väster om Hagalunds arbetsplatsområde och på andra sidan Solnavägen ligger Albydal, där Vasakronan är fastighetsägare. Deras kontorskvarter Solna Access omfattar närmare 30 000 kvadratmeter lokalyta. Kvarteret uppfördes 1979 i tidstypisk stil med tre stora och höga lamellbyggnader, som huvudkontor för kontorsvarukoncernen Esselte.
Även i Albydal planeras stora förändringar på sikt genom en hållbar och genomtänkt stadsutveckling, berättar Emma Färje Jones, Fastighetsutvecklare på Vasakronan:
- Vi vill skapa stadsmiljöer med blandade funktioner, tydliga stråk, levande gatuplan och attraktiv ögonhöjdsarkitektur, där grönska, konst och mötesplatser får utrymme. Blandningen och sammanhanget är viktigt för att skapa de bästa förutsättningarna för ett aktivt och tryggt stads- och arbetsliv där det är folk dygnet runt för att man bor, jobbar, tränar eller tar del av kvällslivet här.
Det två yttersta höghusen moderniseras och det mellersta kommer att demonteras och återbrukas och tillsammans med två nya byggnader blir det en ny kvartersform. Vi tillför också tre helt nya stadskvarter på den stora tomten så att tydliga kopplingar till den nya tunnelbanestationen och omgivande stadsdelar skapas.
Av de tre helt nya kvarteren planeras två för kontor och service, medan det tredje även ska innehålla cirka 140 bostäder. I nyproduktionen vill Vasakronan i möjligaste mån använda trä och cirkulära material som byggnadsmaterial.
- Cirkulär design ställer stora krav på att tänka efter före. Det är nu vi kan planera för lösningar som ger lägre klimatpåverkan och håller för framtiden, samtidigt som de ger flexibilitet. Trä är ett organiskt material som ger ett mjukare intryck, både interiört och exteriört. Den härliga doften och inomhusklimatet får man på köpet. Vi vill även bygga smarta ekosystemtjänster för dagvattnet och skapa förutsättningar för delade resurser inom bland annat mobilitet, säger Emma Färje Jones.
Tack vare Hagastaden, Solnavägen och Södra Hagalund kan Stockholms innerstad utvidgas och växa in i Solna på ett naturligt sätt. Det blir också en positiv förändring för kommunen när två arbetsplatsområden som idag helt saknar bostäder, växer ihop till en blandad stadsdel med puls även under kvällar och helger.
- Södra Hagalund ska bli en levande och citynära stadsdel för både företag och Solnabor i alla åldrar. Ungdomar behöver kunna flytta hemifrån, de som skaffar barn får bättre möjligheter att bo kvar i kommunen och äldre som säljer huset kan hitta ett bekvämare boende. Med gemensamma krafter skapar vi rätt förutsättningar och en bra mix av lokaler, boendeformer, service och omsorg, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadschef i Solna stad.
Planerade arbetsplatser, totalt: Cirka 14 000
Planerade bostäder, totalt: Cirka 2 140
Tunnelbanan öppnar: I slutet av 2028
Tunnelbaneuppgångar: Två stycken, en vid Gelbgjutarevägen och en vid Solnavägen
För mer information, besök www.sodrahagalund.se
Humlegården fortsätter att leverera ett stabilt förvaltningsresultat och förbättrade finansiella nyckeltal under det tredje kvartalet. Konkurrensen på kontorsmarknaden är fortsatt hög och trenden s...
Kön ringlade lång när dörrarna öppnades till Djerf Avenue popup, lördagen den 26 oktober. Det var startskottet för ett exklusivt gästspel som under två veckor kommer att äga rum i Humlegårdens...