Hur ska man tänka kring val av belysning?

Ett modernt kontor ska möta flera praktiska behov samtidigt som man också vill förmedla en känsla av varumärket. Nya arbetssätt växer fram och med teknikens hjälp kan många idag arbeta när och var de vill. Vi ser också ett ökat fokus på hållbarhet, där resursanvändningen är en av frågorna som är högst upp på agendan. Slit och släng är bannlyst. Så hur ska man tänka när man ska inreda sitt kontor? Vi vände oss till Pella Hedeby, stilsäker inredare och stylist, för att få inspiration.

I vår första intervju fick vi mer övergripande råd om vad man ska tänka på, hur man planerar för en helhet. Den här gången har vi fokus på handfasta tips för såväl funktion som trivsel, där vi fördjupar oss i val av belysning och hur man kan använda konst på kontoret. 

Hur ska man tänka kring val av belysning?

Belysning är självklart en viktigt del för att skapa goda arbetsförutsättningar rent funktionellt men också ett framträdande attribut för att landa en stilkänsla i inredningen. Karaktärer på armaturer sätter både stil och stämning på arbetsplatsen och i de allmänna ytorna.

Funktion främst
För att skapa en bra belysning är det absolut att rekommendera att man tar hjälp av en arkitekt eller ljusdesigner som är specialiserad på just belysning. Val av armaturer och ljuskällor styr såväl ljusets styrka, kallt eller varmt ljus och ljusspridning. Detaljer som kan vara helt avgörande för hur en inredning och ett rum uppfattas. Energinivåer påverkas också av ljusets karaktär så det är av största vikt att få till en bra ljussättning.

Skapa karaktär med skräddarsydda installationer
Rent uttrycksmässigt kan man skapa mycket karaktär genom att jobba med själva installationen. Skenor för spotlights kan ha flera funktioner, karaktärsskapare med ett arkitektoniskt och enhetligt uttryck som ger både skräddarsydd allmänbelysning och möjlighet till inslag med nedpendlad punktbelysning. Grupperade lampor ger en fin impact med sin massverkan och blir ett stämningsfullt blickfång i kombination med funktion.

Lek med porportioner för en effektfull interiör
Att leka med proportioner och jobba med överdimensionerade lampor är ett effektivt sätt för att skapa ett rum i rummet och en inbjudande plats där det känns naturligt att samlas. Liksom i hemmet är det fint att jobba med punktbelysning och låta flera ljuskällor samspela för att skapa en inbjudande och behaglig känsla.

Låt lamporna sätta stilen
I det fall man har en fast allmänbelysning med infällda spotlights i undertak som återkommer i många lokaler så blir det arbetsbelysningen med traditionella skrivbordslampor som skapar stilkänslan. Här kan välja en nättare modell för ett mer minimalistiskt uttryck eller en större klassisk modell som blir ett fint inslag och kan förhöja känslan på en för övrigt enkel kontorsinredning. Ett tips är att balansera elementen i inredningen med val av lampa, tungt och bastant i kombination med nätta proportioner och tvärtom.

Kort och gott så kan lampor bli den viktigaste inredningsdetaljen, så välj med omsorg!

Hur kan man använda konst i inredningen?

Beroende på lokalens utformning och det estetiska uttrycket i inredningen så väljer man konst som blir en behaglig backdrop eller ett uppseendeväckande blickfång. Val av motiv, stil och formspråk kan både hjälpa och stjälpa en inredning, så val av konst är en fin balansgång.

Skapa gallerikänsla
I en korridor eller passage med mycket väggyta kan det vara fint att skapa en gallerikänsla med anpassad belysning. Anlita en konstnär som anpassar verk och uttryck efter den specifika platsen eller samarbeta med en gallerist eller konstskola som kan skapa en föränderlig utställning.

Val av stil, motiv och uttryck
Fotokonst blir ofta mer direkt och fångar betraktaren, fint i mindre format med gallerikänsla i kombination med något större verk i ett öppet rum. Medan en abstrakt konst som harmoniserar med vald inredning förhöjer densamma och ger en exklusiv och modern känsla. Modern skulptur, keramik och konstnärliga installationer som rörliga mobiler är andra uttryck som visar på omsorg om detaljer och som verkligen kan lyfta en inredning.

Att tänka på
Utöver val av motiv så är ram och glas tillsammans med ljussättningen av konsten viktiga aspekter för att göra konsten rättvisa. Anlita ett proffs eller konstnären själv för hängning och placering i rummet för att maximera uttryck och stilkänsla.

/Pella Hedeby

Inredare och stylist

I samarbete med Pella Hedeby. Relaterade artiklar

Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer


Kreativ konstscen bryter barriärer i Hagastaden

Misschiefs är en plattform för gränsöverskridande konst. De senaste två åren har Norra Stationsgatan 61 varit basen för projektet, genom ett samarbete med Humlegården. Här har kvinnliga och...

Läs mer