Hagastaden – en ny stadsdel växer fram

Hagastaden är en av Stockholms hetaste adresser. Tusentals nya bostäder har byggts i stadsdelen de senaste åren och runt Karolinska Institutet blomstrar företag inom framförallt life science. Och området fortsätter att utvecklas. Här växer Solna och Stockholm samman. Närheten till såväl Stockholms innerstad som Solna bidrar till stadsdelens attraktivitet. Inom några år invigs en ny tunnelbanestation i Hagastaden, och det är nära både till motorvägen mot Arlanda och pendeltåget.

Vid Norra Stationsgatan arbetar Humlegården med utvecklingen av två fastigheter som uppdateras för att möta dagens krav på moderna kontorslösningar och ett spännande restaurangutbud. Den ena byggnaden är en fjorton våningar hög, grönklassad byggnad från 60-talet med tidstypiska kvaliteter. Intill återfinns en byggnad från millennieskiftet som nu uppdateras för att möta dagens krav på smidiga och moderna kontorslösningar. Sammantaget handlar det om över 20 000 kvadratmeter kontorsyta. Satsningen har fått namnet Norra Station och inflyttningen påbörjades i slutet av 2021.

Humlegården arbetar även med två markanvisningar i Hagastaden och har även påbörjat bygget av en spektakulär paviljong med en spännande restaurang i toppklass intill Norra Station.

I stadsdelen finns både äldre och moderna byggnader, en bra mix av näringsliv, boende och besökare.

– Det starka life science-klustret för med sig internationella bolag och forskare, samtidigt som Vasastadsbor kan komma hit för en AW. Det är inte bara en stadsdel man åker till och jobbar, utan det är på väg att bli en levande del av staden. Det kommer att bli en destination för mat, kultur och dryck, med restauranger i toppklass, säger Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården.

Fokus på restauranger och en levande stadsmiljö

Hagastaden är på väg att bli en levande del av staden och kommer att bli en destination för mat, kultur och dryck, med restauranger i toppklass.

– Vi är kända för att erbjuda bra kontor, men det ska också finnas andra, mjuka värden, både för våra kunder och för de boende i området. Vi vill att det ska finnas en stadsmässighet i kvarteren och att området ska leva från morgon till kväll, sju dagar i veckan. Det ska finns bra restauranger i närområdet och gärna destinationer som folk reser till för att få uppleva, säger José Cornejo de Loyola, Projektchef på Humlegården.

Restauranger och en levande stadsmiljö kommer vara kännetecknande för Hagastaden, försäkrar Humlegårdens uthyrningschef Lennart Öberg:

– Vad som behövs för att skapa attraktiva kontor är att öppna bottenvåningarna, med bra lunch- och middagsrestauranger, konditorier och kaféer. En central del av vår satsning syftar till att stärka detta och vi lägger stor energi på att hitta rätt aktörer för att skapa en bra mix.

Ny stadspark blir mötesplats

Att byta miljö under arbetsdagen, både utomhus och inomhus, är viktigt för att hålla energinivån uppe. En central del i Humlegårdens satsning är därför stora terrasser på taken och ljusgårdar inomhus med mycket grönska och trevliga miljöer.

– Människan kommer att vara i fokus i Hagastaden. Vi skapar miljöer man kan möta både kolleger, kunder och bekanta, ljusgårdar inomhus och dessutom finns den nya parken strax intill, som en mötesplats för alla som arbetar i området, säger Anna Kullendorff.

Den stora stadsparken, Norra Stationsparken, utvecklas i etapper och ska stå klar 2024. Den totala ytan är cirka 18 000 kvm och den första delen av parken invigdes under 2019. Parken har en viktig roll i den nya stadsdelen och kommer att ha många funktioner, från platser för rekreation och lek till initiativ som främjar eko-systemtjänster och bidrar till den biologiska mångfalden.

Läs mer på humlegarden.se/norrastationRelaterade artiklar

The Gentle Giants tar plats i Norra Station

I kvarteret Norra Station och fastigheten Bilpalatset, som sträcker sig mellan Sankt Eriksgatan och Norra Stationsgatan i expansiva Hagastaden, har den unga konstnären Alexandra Karpilovski skapat...

Läs mer


Minskar energianvändning med artificiell intelligens

Ett av Humlegårdens viktigaste mål är att minska vår energianvändning med 32 procent till år 2030. Just nu är det ett stort fokus på energifrågan i allmänhet. Att effektivisera energianvändningen ä...

Läs mer


Nordiska Galleriet – Stockholms främsta designdestination

På Nordiska Galleriet finns allt från doftljus till italienska designsoffor. Sedan 1929 har butiken i Humlegårdens fastighet på Nybrogatan 11 varit en samlingsplats såväl för designintresserade...

Läs mer