Stadsvandring i Stockholm city

Välkommen till Humlegårdens stadsvandring

Följ med oss på en kulturhistorisk resa i Stockholm city. Tillsammans med guiden och skådespelaren Mike The Poet har vi tagit fram denna stadsvandring. Turen ger dig möjlighet att besöka och lära dig mer om elva platser i innerstaden. Vandringen sträcker sig från vackra Blasieholmen till vår stads gröna oas – Humlegården.

På Humlegården arbetar vi för att både förvalta och utveckla våra byggnader med en hög arkitektonisk ambition. Arkitekturen både påverkar och berör. Både våra kunder som hyr kontor av oss, men också allmänheten i stort, som vistas i de stadsrum våra fastigheter är en del av.

Stockholm bjuder på mängder av spännande berättelser och med vår guide vill vi ge dig möjlighet att på ett enkelt sätt upptäcka några av våra fastigheters intressanta historia. På med promenadskorna, följ kartan och klicka på filmerna nedan.

Nr 1. Blasieholmsgatan 3

Välkommen till den lugna oasen i staden – Blasieholmsgatan 3. Arkitekten Fritz Ullrich skapade detta lilla sköna sagopalats i jugendstil år 1897. Gatan fick sitt namn 1806, då hette den Basiiholms Gatan.


Nr 2. Blasieholmstorg

På varje sida om Blasieholmstorg står en bronshäst, som är en avgjutning av de bysantinska hästarna på Markusplatsen i Venedig. Torget fick sitt namn i början av 1800-talet. Hela torget bjuder på en 360 graders arkitekturhistoria. Välkommen att få höra mer om denna spännande plats.


Nr 3. Hamngatan 15

Här låg tidigare det fashionabla modevaruhuset MEA. Huset restes 1883 av arkitekten Oskar Erikson. Här kunde man både köpa fina ullbyxor och gå i den vackra och berömda MEA-trappan. Trappan kan du idag beskåda i Asics-butiken. Varuhuset stängde portarna för gott under mitten av 1980-talet.


Nr 4. China Teatern

Landskapsarkitekten Knut Forsberg lät sig troligtvis inspireras av engelska parker när han anlade Berzelii park i början av 1852. China Teatern uppfördes på initiativ av Svensk Filmindustri 1927. Man ville bygga en storbiograf som även kunde användas som teater.


Nr 5. Nybrogatan 11

Välkommen till denna lekfulla borg ritad av den då unge arkitekten Cyrillus Johansson. Endast 26 år gammal ritade han detta fantastiska hus. Han gick emot tidens ideal för hörnhus. Klädbutiken Twilfit har legat i huset ända sedan det byggdes 1911.


Nr 6. Birger Jarlsgatan 6

1907 drev Albin Lindahl en fashionabel pälsbutik på Birger Jarlsgatan 6. Nära 60 år senare, efter ombyggnation av arkitekten Anders Tengbom, kunde personalen på Allmänna Brand ta sin första kaffe i det nybyggda huset.


Nr 7. Kungsgatan 12–14

Det sägs att kvarteret fått sitt namn av en husägare vid namn Kock, vilket gav namnet kockenhusen numera Kåkenhusen. Huset uppfördes som kontor till Länsförsäkringar.


Nr 8. Birger Jarlsgatan 25

Välkommen till detta vackra jugendhus uppfört 1903–1904 mitt i byggboomen och ritat av Hagström och Ekman.


Nr 9. Humlegården

Mitt i parken bland blommorna står Linnéstatyn. Detta är Stockholms lilla gröna oas. Humlegården var till en början en Kunglig lustgård. År 1586 anlade Johan den tredje en inhägnad med fruktträd. Gustav den andre Adolf ville pryda parken med humle, så den både kunde smaka och dofta gott.


Nr 10. Birger Jarlsgatan 32

Välkommen till Birger Jarlsgatan 32, T-House, ritad av arkitekten Erik Lallerstedt 1907. Byggt i Helsingsborgstegel som senare kom att bli mycket använt. Antikvariatet Rönnells öppnade 1929 och finns än idag kvar i samma lokaler.


Nr 11. Engelbrektsplan 1

1906 fick arkitekten Lallerstedt i uppdrag av dåvarande livförsäkringsanstalten Trygg att bygga deras huvudkontor som skulle utstråla soliditet och trygghet. Fastigheten ligger i kvarteret Sparbössan.