Kreativt samarbete skapade mötesplats

Advokatfirman Cederquist har sedan flera år sitt kontor i Humlegårdens fastighet Blasieholmen 55, där Hovslagargatan möter Blasieholmsgatan. Fastigheten karaktäriseras av en återhållsam jugendstil och består ursprungligen av två sammanslagna byggnader som uppfördes 1898–1901 respektive 1908–1910.

Cederquist saknade en naturlig plats för informella möten i sina lokaler. När ljusgården skulle renoveras togs därför sikte på just detta.

 – Vi tog ett okonventionellt grepp genom att sammanföra alla parter för att skapa en lösning som möter kundens behov av en mötesplats samtidigt som man skapar ett arkitektoniskt tillskott som stärker upplevelsen av fastigheten, säger Peter Lind, Fastighetschef på Humlegården.

Nu möts man av en spektakulär och kraftfull installation som fått namnet Nexus, hämtat från latinets ”förbindelse”. Den består av tio bågar av stål, där varje båge är tio meter hög och väger hela sex ton. För att klara av tyngden har det bland annat pålats under bågarnas fästen. Arkitekt är Thomas Eriksson Arkitekter.

Nexus skissbord