Rönnells Antikvariat

När The New York Times i februari 2017 tipsar sina läsare om fem butiker i Stockholm som man inte får missa vid ett besök toppas listan av Rönnells Antikvariat. Vi besöker institutionen som huserat i fastigheten T-House på Birger Jarlsgatan sedan 1933.

De stora fönstren ut mot Birger Jarlsgatan får många förbipasserande att stanna upp. Här finns mycket att upptäcka. Nordens största antikvariat erbjuder ett sortiment med både bredd och djup. Det grundades 1929 av Gösta Rönnell och verksamheten har varit en del av T-House sedan 1933, då man flyttade till Birger Jarlsgatan 32. Idag har antikvariatet fem delägare, varav Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi är huvudägare. Sedan 1970-talet huserar Rönnells på samma adress men i en annan lokal. Hur mycket betyder lokalen? 

– Det betyder allt, säger Pontus Soldén. Både för att det är en speciell miljö med karaktär och för att vi har funnits här i så många år, men också för att det är väldigt svårt att flytta. 

Han berättar att flytten till den nuvarande lokalen tog ett år, eftersom allt flyttades för hand. 

Litteratur från 1500-talet

Idag har man cirka 75 000 titlar i lager varav 30 000 finns tillgängliga i en databas. Marguerite Duras Att skriva är den bok som sålt i allra flest exemplar och de äldsta böckerna i sortimentet är från 1500-talet. Sedan 1994 finns Rönnells även representerade på nätet. E-handeln är viktig och står för omkring 25 procent av omsättningen. 

Förutom antikvariatet driver man även ett skivbolag med det kaxiga namnet Håll Tjeften som släppt omkring 10 skivor sedan starten. En annan sidoverksamhet är också det egna bokförlag som har publicerat omkring 30 titlar. Bland de utgivna böckerna återfinns Bodil Malmstens sista diktsamling, den mycket populära Det här är hjärtat, som utkom 2015 i ett samarbete mellan Rönnells Antikvariat och Albert Bonniers Förlag. 

Evenemang lockar nya besökare

Pekka Särkiniemi ansvarar för evenemangen på Rönnells. Det är en av Stockholms mest kända alternativa scener och fyller en viktig funktion inom kulturlivet. Lokalerna lämpar sig bra för både små och stora evenemang. Med böckerna som fond arrangerar man alltifrån livespelningar till vernissage och uppläsningar. 

– Vi började med lyrikuppläsningar i början av 90-talet, där bland andra Bodil Malmsten, Göran Sonnevi och Werner Aspenström deltog, berättar Pekka. Då blev det ungefär fyra evenemang per år och idag arrangerar vi omkring 80 event per år. 

Så vem är den typiska kunden? Genom evenemangen har en ny generation hittat till antikvariatet och den genomsnittlige besökaren har förändrats över åren. Kundkretsen är mycket bred även om den intresserade samlaren är förstås välrepresenterad även idag. 2008 bildades den ideella föreningen Rönnells Vänner, med syfte att stötta antikvariatets sidoverksamheter. Ett exempel är den årliga tävling som genomförs i samarbete med Forsbergs skola för design, där eleverna skapar ett skyltfönster utifrån ett tema. 

Här kan du ta del av det aktuella programmet. Rönnells Antikvariat finns även på Facebook och Instagram.