Prisbelönt textilkonst på Misschiefs Takeover

Maja Michaelsdotter Eriksson har lyfts fram som en hantverksskicklig konstnär, en orädd inspiratör och kraftfull förnyare inom det textila konsthantverket. Nu är hon dubbelt aktuell, både genom sin första soloutställning på Misschiefs Takeover och som mottagare av Lauritz Konsthantverkspris 2021.

Maja Michelsdotter Eriksson är verksam i Malmö där hon har sin textilverkstad. Hon har fått utmärkelsen Ung Svensk Form två gånger och har ställt ut på gallerier och museer både i Sverige och utomlands. I den pågående utställningen ”Forever”, som visas till och med den 24 oktober 2021, visas ett tiotal tuftade verk som genom lek med skala, färg och placering visar på en komisk eller absurd aspekt av världen. I verken skildras en slående fascination för allt som lever, våra biologiska kroppar och organ av kött och blod såväl som sinnets komplexitet.

”Forever” är Majas första soloutställning, men hon har varit en del av Misschiefs Takeover på Linnégatan ända sedan de slog upp sina portar i augusti 2020. Paola Bjäringer, curator och Misschiefs initiativtagare, är mycket glad över det erkännande som Maja Michaelsdotter Eriksson fått, och lyfter fram betydelsen av att skapa fler arenor för konst, formgivning och hantverk i Sverige. Misschiefs Takeover på Linnégatan 4 bygger på ett samarbete mellan Misschiefs och Humlegården. Initiativet har resulterat i att över 50 kvinnliga och ickebinära konstnärer inom den för Sverige relativt nya nischen collectible design har kunnat lyftas fram och synliggöras.

– Majas konstnärskap och framgångsrika karriär inom textilkonst bekräftar den nya påtagliga dynamiken inom svenskt nutida konsthantverk, som äntligen blivit erkänt inom institutionen. Maja tillhör den nya unga generationen formgivare och konstnärer som bryter normer och förändrar uppfattningen kring vad som historiskt kategoriseras och bedömts som seriös konst, och står nu på frontlinjen inom collectible design, en kategori av konst som Sverige länge saknat, säger Paola Bjäringer.

Priset som ska lyfta fram blivande klassiker

I samband med invigningen av Stockholm Craft Week på Nationalmuesum den 30 september presenterades Maja Michaelsdotter Erikssons som vinnare av Lauritz Konsthantverkspris 2021. Bakom utmärkelsen står auktionshuset Lauritz.com och Svensk Form. Juryn premierar nyskapande och innovativt konsthantverk främst inom keramik, glas, silver och smyckeskonst. Ett viktigt kriterium är att vinnarens verk har potential att bli en klassiker som kan säljas på auktion om 25 år, och därmed ingår i en hållbar cykel när verken byter hem över generationer.

Foto: Paola Bjäringer, initiativtagare till Misschiefs och Mette Rode Sundström, vd och delägare av Lauritz.com

En destination av världsklass

Majas soloutställning sträcker sig över 300 kvm i Misschiefs spännande lokaler på Linnégatan 4. Att kvinnliga konstnärer lyfts fram i en sådan stor utställning är fortfarande relativt sällsynt runtom i världen berättar Paola Bjäringer, och responsen har varit mycket positiv.

– Misschiefs Takeover visar gränsöverskridande konstnärer samtidigt som vi också utgör ett bra exempel på hur en plats i Stockholms innerstad aktiveras genom kvalitativt konstnärligt innehåll. Samarbetet mellan Misschiefs och Humlegården är viktigt för utvecklingen av svensk samtidskonst och nutida konsthantverk. Majas soloshow ”Forever” speglar den nivå vi tillsammans vill möjliggöra för både publiken och svensk nutidskonst. Vi vill sätta Stockholm på kartan som en destination av världsklass för samtidskonstupplevelser! avslutar Paola Bjäringer.

”Forever” pågår den 4–24 oktober 2021 på Misschiefs Takeover på Linnégatan 4 i Stockholm. Utställningen är öppet för besökare torsdag-lördag kl. 10-17. Det går även att boka privata visningar. Kontakta Paola Bjäringer för mer information: Paola@misschiefs.se, 070-851 80 24.

Web: misschiefs.se
Instagram: Misschiefs.se 

Fotograf: Daniel Camerini



Relaterade artiklar

Humlegården välkomnar Ambea till Origo

Nu står det klart att omsorgsföretaget Ambea lämnar Arenastaden och flyttar till Origo, beläget i mötet mellan Sundbyberg och Solna. Här hyr bolaget cirka 2 450 kvm.

Läs mer


Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer