Gasellföretaget Pelago Bioscience om lokalens betydelse

I Hagalunds Life Science-kluster återfinns bioteknikföretaget Pelago Bioscience, som under hösten kvalade in som Gasellföretag i Stockholms län. Bolaget har genomgått en spännande resa och är idag världsledande inom analys av läkemedelsinteraktioner. Vi pratade med Daniel Martinez Molina, forskningschef på Pelago, som berättar om deras arbete och hur deras lokaler haft betydelse för deras framgång.

Hagalund har utvecklats från att vara traditionella industrikvarter till att idag erbjuda ett brett spektrum av verksamheter, där andelen Life Science-företag har ökat kraftigt under de senaste åren. Närheten till Hagastaden, Karolinska Universitetssjukhuset och det omgivande Life Science-klustret gör Hagalund till en mycket attraktiv plats för bolag inom biotech. I Humlegårdens fastigheter i området är en stor andel av kunderna aktiva inom denna bransch och efterfrågan på laboratorielokaler i området är stor.

Ny framgångsrik mätmetod

Pelago Bioscience har en unik metod för att mäta molekylära interaktioner i celler, med metoden hjälper man framför allt läkemedelsbolag att förstå hur deras läkemedelskandidater fungerar. På så vis kan bolagen på ett tidigt stadium förstå vilka molekyler som har bäst chans att nå fram till att bli en färdig medicin. Bolaget grundades 2013 för att sprida användandet av mätmetoden Cellular Thermal Shift Assay (CETSA®). Metoden utvecklades av forskare på Karolinska Institutet och har på ett par år blivit ett mycket värdefullt och uppskattat redskap både inom grundforskning i akademin men framförallt inom läkemedelsutveckling.

Dagens Industri utser de snabbast växande företagen till Gaseller i en årlig tävling som uppmärksammar entreprenörer i hela Sverige. Syftet är att uppmuntra och stödja svenskt näringsliv.

Under hösten kom den glädjande nyheten att Pelago Bioscience utsetts till Gasellföretag 2018. Där har deras nyfikna förhållningssätt, känsla för kvalitet och möjligheten att erbjuda en unik metod varit nyckeln till deras framgång.

- Utmärkelsen som Gasellföretag är en fin bekräftelse av vårt hårda arbete och att vi gått från en idé till att vara en respekterad och tillförlitlig leverantör av prekliniskt data. Det som skiljer oss från andra är vår unika metod som möjliggör mätningar av ett läkemedels effektivitet i en levande cell. Vi är mycket måna om att visa att metoden fungerar samt att levererar data av hög kvalitet till våra kunder. Vi jobbar nyfiket men dedikerat och allt som vi lär oss i kundprojekt tas tillvara och används för att förfina vårt erbjudande ytterligare. Fler och fler kunder återkommer med sina nästa projekt, vilket är ett fantastiskt kvitto på vårt arbete säger Daniel Martinez Molina.

Flexibla kundanpassade lokaler

Pelago Bioscience har varit hyresgäster sedan juli 2016 och deras lokaler har genomgått en omfattade ombyggnation där Humlegårdens arkitekter varit med i designprocessen sedan projektets start. 

- När vi först kontaktade Humlegården talade vi om vi vad vi behövde, då presenterade de en lokal för oss som vi föll för. Vi fick sedan hjälp av Humlegårdens arkitekter att designa lokalen precis utefter våra behov, berättar Daniel. Det var en fantastisk lyx eftersom vi i vår tidigare lokal behövt sprida ut oss bland kontor och laboratorium som blivit över när andra bolag skalat ner sin verksamhet. Nu kunde vi samlas på samma våning och optimera vårt dagliga arbete, berättar Daniel.

Vi på Humlegården är angelägna om att erbjuda anpassningsbara lokaler efter våra kunders önskemål. Inte sällan går bolagen igenom en expansionsfas och lokalerna bör kunna bemöta kundernas efterfrågan. Vad var viktigt för Pelago Bioscience i valet av lokal?

- Det var viktigt att hyresnivåerna var rimliga, att vi kunde växa i lokalerna och att vi togs emot väl även som relativt liten hyresgäst. Lokalen vi har idag är ljus och fräsch, ”skandinavisk” säger våra långväga gäster. Just nu pågår även en process för att göra fastigheten miljöcertifierad, vilket vi ser som mycket positivt, säger Daniel

Han berättar att allteftersom deras metod har utvecklats har de behövt göra modifieringar av lokalen för att kunna erbjuda nya metodformat. Där har de behövt skala upp allt i samband med att de har vuxit. Allt från antal parkeringsplatser till den nu pågående lokalanpassningen där de dubblerar deras hyresyta.

”Solna är ett nyckelområde för framtida tillväxt”

Pelago Bioscience hyr lokaler på Banvaktsvägen i stadsdelen Hagalund, beläget där Solna och Stockholm möts. 

- Den del av Solna där vi sitter är ett nyckelområde för framtida tillväxt, när Stockholm breder ut sig. Vi ser hur planerna fortlöper, dels för byggnationer i området men också hur Solna stad tillsammans med Humlegården satsar för att Hagalund ska vara lättillgängligt. Jag tänker då framför allt på tunnelbaneplanerna, säger Daniel.

Daniel berättar att de genom sin centrala lokal har kunnat rekrytera folk från ett relativt stort område. Där närheten till Karolinska Institutet och annan preklinisk läkemedelsforskning underlättar för deras verksamhet.

För oss på Humlegården är det viktigt att ha en nära kunddialog för att kunna bistå när deras verksamheter utvecklas. Pelago Bioscience genomgår nu en spännande utvecklingsresa och siktar på ett expandera verksamheten utanför Sveriges gränser, under 2019 planerar de att etablera en verksamhet i USA.

- Framtiden ser ljus ut. Inom vårt största kundsegment ser vi en mycket stark tillväxt och med hjälp av intern forskning och metodutveckling kommer vi etablera oss också utanför tjänstesektorn. Mest spännande är det att vi sakta men säkert rör oss mot att kunna använda vår metod inom sjukvården, framför allt inom personlig medicinering, avslutar han.Relaterade artiklar

Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer


Kreativ konstscen bryter barriärer i Hagastaden

Misschiefs är en plattform för gränsöverskridande konst. De senaste två åren har Norra Stationsgatan 61 varit basen för projektet, genom ett samarbete med Humlegården. Här har kvinnliga och...

Läs mer