Market Art Fair tar plats på Liljevalchs

Den 17–20 september 2021 är det dags för Market Art Fair, Nordens ledande mässa för samtidskonst. Humlegården är stolt partner till årets upplaga. Vi träffade Sara Berner Bengtsson, Managing Director på Market, för att prata om årets mässa och om konstens betydelse för upplevelsen av en plats.

Market Art Fair äger rum på Liljevalchs konsthall och i den nya tillbyggnaden Liljevalchs+. I år samlas 35 gallerier, som tillsammans visar närmare hundra konstnärer med ett nordiskt fokus. För oss på Humlegården är konst en viktig del i upplevelsen av en plats. För vad vore väl ett torg eller entrén i en fastighet utan konstverk som skapar trivsel, uppmanar till eftertanke, stimulerar kreativitet eller gör platsen unik?

 

Hej Sara! Vad får man inte missa på årets mässa?

Det härliga med en mässa är att gallerierna verkligen vill ta tillfället till akt att visa de allra mest aktuella konstnärerna just nu, så som besökare kommer man få ta del av många spännande presentationer och konstverk. Förutom detta tycker jag man inte får missa vårt samtalsprogram, Market Talk. Där har vi i år samlat experter och debattörer om allt från den pressade situationen för konstnärer i Belarus; hur klimatkrisen speglas i samtidskonsten; till att Moderna Museets chef berättar om hur de köpt konst under Corona-krisen för att stödja svenskt konstliv.

Hur mår Stockholms konstscen?

Stockholm är en stad som ligger i framkant i många kreativa områden som mode, mat och design och det syns så klart också i konstlivet. Vi har fantastiska gallerier som många av dem visar konstnärer som man också kan se på den internationella konstscenen. Ofta kan man få en personligare kontakt med galleristen och konstnären här, just för att Stockholm är lite mindre. Sen har det givetvis varit tufft för många gallerier och konstnärer det senaste året, och vi hoppas vi på en stor uppslutning och engagemang från samlarna på årets Market så att det blir en ordentlig återstart nu i höst.

Hur ser du på konstens betydelse för upplevelsen av en plats?

Konst fyller en enormt viktig funktion i det offentliga rummet och på arbetsplatser! Konst har den fantastiska egenskapen att man inte själv behöver äga den för att kunna njuta av den och den ska berika ens liv. Där ger verkligen staden eller arbetsplatsen en gåva när de placerar ett konstverk på en offentlig plats eller kontor. Jag tycker också att det är berömvärt med företag som visar att de har ett samhällsengagemang genom att engagera sig och stödja en lokal konstscen. Då tror jag att man som medarbetare känner en stolthet över att ha en medveten arbetsgivare, även om just ett specifikt konstverk inte är ens personliga favorit.

Sara Berner Bengtsson, Managing Director 


Liljevalchs konsthall. Läs mer om Market Art FairRelaterade artiklar

Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer


Kreativ konstscen bryter barriärer i Hagastaden

Misschiefs är en plattform för gränsöverskridande konst. De senaste två åren har Norra Stationsgatan 61 varit basen för projektet, genom ett samarbete med Humlegården. Här har kvinnliga och...

Läs mer