Market Art Fair tar plats på Liljevalchs

Den 17–20 september 2021 är det dags för Market Art Fair, Nordens ledande mässa för samtidskonst. Humlegården är stolt partner till årets upplaga. Vi träffade Sara Berner Bengtsson, Managing Director på Market, för att prata om årets mässa och om konstens betydelse för upplevelsen av en plats.

Market Art Fair äger rum på Liljevalchs konsthall och i den nya tillbyggnaden Liljevalchs+. I år samlas 35 gallerier, som tillsammans visar närmare hundra konstnärer med ett nordiskt fokus. För oss på Humlegården är konst en viktig del i upplevelsen av en plats. För vad vore väl ett torg eller entrén i en fastighet utan konstverk som skapar trivsel, uppmanar till eftertanke, stimulerar kreativitet eller gör platsen unik?

 

Hej Sara! Vad får man inte missa på årets mässa?

Det härliga med en mässa är att gallerierna verkligen vill ta tillfället till akt att visa de allra mest aktuella konstnärerna just nu, så som besökare kommer man få ta del av många spännande presentationer och konstverk. Förutom detta tycker jag man inte får missa vårt samtalsprogram, Market Talk. Där har vi i år samlat experter och debattörer om allt från den pressade situationen för konstnärer i Belarus; hur klimatkrisen speglas i samtidskonsten; till att Moderna Museets chef berättar om hur de köpt konst under Corona-krisen för att stödja svenskt konstliv.

Hur mår Stockholms konstscen?

Stockholm är en stad som ligger i framkant i många kreativa områden som mode, mat och design och det syns så klart också i konstlivet. Vi har fantastiska gallerier som många av dem visar konstnärer som man också kan se på den internationella konstscenen. Ofta kan man få en personligare kontakt med galleristen och konstnären här, just för att Stockholm är lite mindre. Sen har det givetvis varit tufft för många gallerier och konstnärer det senaste året, och vi hoppas vi på en stor uppslutning och engagemang från samlarna på årets Market så att det blir en ordentlig återstart nu i höst.

Hur ser du på konstens betydelse för upplevelsen av en plats?

Konst fyller en enormt viktig funktion i det offentliga rummet och på arbetsplatser! Konst har den fantastiska egenskapen att man inte själv behöver äga den för att kunna njuta av den och den ska berika ens liv. Där ger verkligen staden eller arbetsplatsen en gåva när de placerar ett konstverk på en offentlig plats eller kontor. Jag tycker också att det är berömvärt med företag som visar att de har ett samhällsengagemang genom att engagera sig och stödja en lokal konstscen. Då tror jag att man som medarbetare känner en stolthet över att ha en medveten arbetsgivare, även om just ett specifikt konstverk inte är ens personliga favorit.

Sara Berner Bengtsson, Managing Director 


Liljevalchs konsthall. Läs mer om Market Art FairRelaterade artiklar

Vi deltar i Open House 2023

Open House är den världsomspännande arkitekturfestivalen som syftar till att skapa nyfikenhet och öka allmänhetens intresse för arkitektur, involvera medborgarna i stadens utveckling och ge nya...

Läs mer


Cederquist förlänger hyreskontraktet och utökar samtidigt sina lokaler hos Humlegården

Advokatfirman Cederquist har valt att förlänga hyreskontraktet avseende kontor på Hovslagargatan 3 i Stockholm. Bolaget kommer även att utöka lokalerna, som nu sträcker sig över cirka 3 900 kvm. 

Läs mer


Humlegården välkomnar restaurangerna ART och Din-Din Club till Norra Station

Under våren 2024 får Stockholms krogscen två nytillskott i Hagastaden. De populära Stockholmskrogarna Restaurang ART och Din-Din Club öppnar nya verksamheter i Humlegårdens satsning Norra Station,...

Läs mer