Fastighet Österbotten 8

Fastighetens totala uthyrningsbara area är cirka 6 300 kvadratmeter omfattande butiker i entréplan och kontor på övriga plan. Gatufasadens sockel är utförd i ljusgrå kalksten och fasaderna i sprutputs. Vackra druvmönster finns i sockelpartiet. Huvudtrapphuset är magnifikt. Golv och trappa i entrén är utförd i Kolmårdsmarmor och väggarna är klädda med marmorstuck av hög kvalitet mellan släta pilastrar med guldbronserad ros och bladkapitäl. Figurmålningar mellan förgyllda gördelbågar i entrétaket är utförda av K Wetterstrand 1904.

Lokaler

En varsam renovering av fastigheten har nyligen genomförts där bland annat hjärtväggar ersätts med pelarstommar. På så sätt skapas stora öppna ytor som passar många företag med ett flexibelt och modernt arbetssätt. Fastigheten omfamnar en inglasad och inredd gård. Fasaden mot gården har målats i ljus kulör vilket tillsammans med de nya helglaspartierna leder ljuset in i lokalerna. Kontorslokalerna får på så sätt ett behagligt dagsljus och en känsla av öppenhet och närhet. Fastigheten har modern försörjning med fjärrvärme, fjärrkyla och optofiber.

Historia kring fastigheten

Byggnaden uppfördes 1902-1904 av byggmästare J R Ekblom på uppdrag av H Asch. Arkitekt var Hagström & Ekman, som under perioden 1898-1918 ritade omkring 160 av de finare jugendhusen i Stockholm. Ursprungligen var huset på Birger Jarlsgatan 25 tänkt som bostäder, men blev kontor efterhand. Från 1945 har troligtvis inga bostäder funnits i huset. 1929 installerades hiss i huset. 1955 inreddes vindsvåningen mot Birger Jarlsgatan och 1983 inreddes övriga vindar. Humlegården köpte fastigheten av nykterhetsrörelsen i oktober 1998. Under 1999-2001 genomförde Humlegården en ombyggnad som lyfte fram den vackra jugendbyggnaden och förbättrade kontorslokalerna. Läs mer om fastighetens historia.

    

Kommunikationer

Mer centralt kan man knappast arbeta. Det är lätt att ta sig hit oavsett vilket transportmedel du väljer. Hötorgets och Östermalmstorgs tunnelbanestationer ligger några minuter bort och ett flertal busslinjer trafikerar i närheten. Dessutom ligger en gångtunnel runt hörnet som leder till Sveavägen.

Parkering

Flera parkeringshus finns i närheten varav ett i samma kvarter.

Service

Det mycket centrala läget erbjuder shopping, nöjen, restauranger och annan service på mycket nära håll.

Läge och omgivning

Fastigheten ligger i ett mycket centralt läge med utsikt mot Humlegården. Stadspuls eller rofylld parkmiljö - du väljer själv. Butiker och gallerior finns vid Stureplan och i Humlegårdsparken kan man njuta sin picknick-lunch eller medhavda kaffe.

Fakta

Adress: Birger Jarlsgatan 25
Kommun: Stockholm
Område: Stockholm city
Lokalarea: 6 300 kvm
Byggnadsår: 1902-1904
Ombyggnadsår: 1999-2002, 2013
Ursprunglig arkitekt: Hagström & Ekman
Miljöcertifiering:

BREEAM in Use med betyget Very good