Så gör vi staden grönare

Alla väntar ivrigt på våren, och så även Humlegårdens drygt 200 000 honungsbin. Det hela började som ett initiativ från en engagerad medarbetare men blev snabbt ett uppskattat inslag inom hela företaget och bland våra kunder.

På flera platser i Stockholm har vi placerat ut ett antal bikupor. Allt som allt arbetar här 200 000 bin för att gynna den biologiska mångfalden och göra stadens utemiljöer grönare. Vi satsar även på planteringar och grönområden, som förutom att de möjliggör pollinering skapar trivsamma platser i kvarteren.

– En tredjedel av all mat vi äter är beroende av pollinering och vi behöver fler pollinerande insekter och där är honungsbin otroligt viktiga. En blandning av nativa växter bidrar till en biologisk mångfald i vår urbana miljö vilket i sin tur är en förutsättning för att ekosystemtjänster ska fungera. Här känner vi att vi som fastighetsägare kan bidra, säger Mattias Svensson, chef för hållbar utveckling på Humlegården.

Oaser för både människor och djur

Och honung har det blivit. Trots fjolårets torra sommar producerade våra bin drygt 110 kilo honung som nu delas ut till bolagets kunder. Ett uppskattat inslag hos kunderna är också att få gå på visningar och se bikuporna.

– Det är fantastiskt att få uppleva naturen på så nära håll, fast man befinner sig i en extremt urban miljö. Jag är övertygad om att biologisk mångfald i form av till exempel bin och växtodlingar kommer att bli en allt vanligare inslag i vår stadsmiljö, säger Mattias Svensson.



Relaterade artiklar
Porträtt: Clas Boudrie, Jessica Wahlberg

Lyckat återbruksprojekt av armaturer i Greenhouse skapar minskat klimatavtryck

Att se till att så mycket som möjligt kan återbrukas, återvinnas och upcyclas är en mycket central fråga när befintliga fastigheter ska utvecklas. I arbetet med Greenhouse i Solna strand har detta...

Läs mer


Humlegården nominerade till Laddguldet 2022

Under de senaste två åren har Humlegården ökat takten i utökningen av laddstationer vid fastigheterna, ett viktigt steg i arbetet med att bidra till ett grönare och mer hållbart samhälle. Nu har...

Läs mer


Res miljövänligt med elhybridbåten Movitz

Vi erbjuder ett smidigt och miljövänligt alternativ för dig som pendlar mellan Stockholm och Solna strand. Genom vårt samarbete med Arkipelag Rederi reser Humlegårdens hyresgäster gratis med...

Läs mer