Från New York till Stockholm – Re:Deco har skapat en ny destination för vintage

I en häftig lokal på Linnégatan hittar man den nytänkande vintagegallerian Re: Deco. Här presenteras ett handplockat sortiment som ska inspirera till en mer hållbar konsumtion. Re: Deco har utsetts till en av Stockholms bästa inredningsbutiker av ELLE Decoration och grundarnas fingertoppskänsla uppmärksammades nyligen av inredningsmagasinet Residence. Upptäck en unik butik och hör grundarna berätta om sin resa!

Berätta om er historia. Hur började det och vad är er målsättning?  

Vi startade för drygt 10 år sedan som en renodlad vintagebutik med möbler, inredning och kläder. 2015 tog vi butiken till New York och den välkända marknaden Brooklyn Fleamarket. Där upplevde vi ett samarbete vi aldrig tidigare sett. Istället för att konkurrera med varandra så hjälpte de olika butikerna varandra genom att skicka kunder till varann och det skapades en otroligt härlig vibe - en kombination som vi tror är orsaken till att marknaden är känd världen över och upplevelsen att komma dit är fantastisk. Efter det bestämde vi oss för att börja samverka i stället för att konkurrera, med visionen om att vi tillsammans blir bättre och kan få fler att välja att inreda hållbart. Så vi utökade sortimentet med hantverk såsom handgjorda stolar och läderhantverk och blev återförsäljare åt andra vintagebutiker i Sverige. Målet var att en dag expandera för att kunna erbjuda ett ännu bredare sortiment och att på så vis nå ut till fler. 

Nu finns ni på Linnégatan 4 - vad kan man uppleva på plats?

Re: Deco är en vintagegalleria med flera butiker i en. Här kan man komma för att köpa inredning från 1800-talet fram till 1990-tal, men även småskaligt hantverk såsom växtfärgade, lyxiga siden-kaftaner, handgjord keramik och läderhantverk samt ett litet utbud vintageplagg. Vi presenterar allt ifrån coola inredningsdetaljer till designklassiker och har något i alla prisklasser. Här finns något för alla, inte minst inspiration! Vi har fått höra det är som att komma till ett annat land när man besöker vår butik. Lokalens råa yta är sällsynt i Sverige när alla lokaler idag renoveras till att se nästan likadana ut. Flera drar referenser till L.A, Florens och Nice och alla fullkomligt älskar initiativet. Många som bor i närområdet på Östermalm säger att det här är ett segment som saknas och vill att vi ska fortsätta finnas just här. Även vi själva älskar lokalens enkelhet och råa yta. Det känns exotiskt, och nytänkande och old school på samma gång.

Hur är intresset för vintage idag?

Vi märker att intresset för vintage bara växer och växer och våra kunder är medvetna både om klimatfrågan och ekonomi. Till oss kommer unga människor som ska inreda sitt första hem och som istället för att åka till IKEA kommer till oss för möbler och inredning. Men även inredare med uppdrag att inreda kontor och andra offentliga miljöer. Våra kunder har örat mot marken och väljer medvetet. 

Vi har även introducerat ett koncept, Market, som innebär att vi bjuder in till gästspel och ger andra möjlighet att ställa ut hos oss under en dag. Det är alltifrån privatpersoner som säljer ett kurerat utbud second hand kläder till mindre företag som säljer vintage-inredning eller hantverk. Man kan säga att vi under en dag utökar sortimentet med ytterligare hållbara produkter. 

Fotograf: Emil Fagander



Relaterade artiklar

Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer


Kreativ konstscen bryter barriärer i Hagastaden

Misschiefs är en plattform för gränsöverskridande konst. De senaste två åren har Norra Stationsgatan 61 varit basen för projektet, genom ett samarbete med Humlegården. Här har kvinnliga och...

Läs mer