Möbler och meditation - Möt Norrgavels grundare

Efter en omsorgsfull renovering har Norrgavel åter öppnat sin butik på Birger Jarlsgatan. Vi träffade grundaren Nirvan Richter för ett samtal om hållbarhet, tidlöshet och meditation.

– De raljerade med vårt miljöengagemang, och under 20 år var det få journalister som intresserade sig för hållbar design. I dag finns en helt annan medvetenhet om hållbarhet, och jag bemöts med respekt. Men jag vill inte kriga, jag jobbar hellre för saker än mot.

I dag finns det inte ett företag som inte stoltserar med hållbart producerade produkter. Med sitt långvariga engagemang i frågan tycker Nirvan Richter att fokus ibland hamnar för ensidigt på saker som återbruk och recycling.

– Jag tycker inte att det är oetiskt att köpa nytillverkade saker, säger han, men man ska göra det med större eftertänksamhet. Vi skapar möbler i naturliga material som tål tidens tand och åldras på ett vackert sätt. De håller i hundratals år, och därefter kan man lägga dem i marken så blir de jord igen.

I butiken på Birger Jarlsgatan säljer Norrgavel såväl sina egna möbler som ekologiskt framställda accessoarer och textilier. Många av produkterna har funnits med ända sedan begynnelsen för 30 år sedan.

– Jag presenterade 18 modeller på Bomässan 1993, av dem finns åtminstone tio kvar i produktion. Jag gillar ordet tidlöst, det står för en långsiktig hållbarhet. Samtidigt måste man ju kommunicera med sin samtid, och det kan vi till exempel göra med olika kulörer. Vi säljer temperafärg och hjälper våra kunder med råd om hur de själva kan måla om möblerna om de vill byta färg eller fräscha upp dem.

Det miljömässiga engagemanget genomsyrar varje del av verksamheten, säger Nirvan Richter:

– Vi är ett visionsdrivet företag. Jag vill inte bidra till att vi lämnar planeten i ett sämre skick än vi fick den i. Det finns inget viktigare än att ha ett gott samvete. Att kunna se sina barn i ögonen och säga att man gjort vad man kunnat.

Hur omsätter man det ekologiska engagemanget i form?

– Vår värdegrund är fundamentet. Verksamheten utgår från tre delar: Den ekologiska, den humanistiska och den existentiella. De vägleder oss i alla val. Min uppgift som formgivare är att försätta mig i ett tillstånd av djup närvaro och skapa produkter utifrån det, med ett öppet sinne.

Nirvan Richter beskriver sig själv som en motvillig entreprenör, som började producera sina egna möbler för att branschen ännu inte var mogen att arbeta ekologiskt hållbart. Den omedelbara framgången bevisade att affärsidén höll, men på ett personligt plan var han ändå inte riktigt nöjd:

– Jag trodde livet skulle bli annorlunda bara det blev vackert, som när jag hade gjort min första stol och startat Norrgavel. Jag hade fått det jag längtat efter. Men livet blev inte annorlunda för det. Då insåg jag att jag hade sökt på fel ställen. Så jag började gå i terapi.

Det var en insikt som fick hjälp på vägen av ett par smärre katastrofer – veckan innan Norrgavel skulle inviga sin första butik på Kungsgatan fick de en översvämning med avloppsvatten uppifrån Kungstornet. Och efter ett halvår brann alla möbler på lagret upp.

Då började Nirvan Richter meditera. Först på en kursgård utanför Stockholm, därefter på en utbildning i Danmark.

– Det var första gången i mitt liv jag mötte människor som såg rakt igenom mig, och bara stod kvar. De ställde inga frågor om design. Det var frigörande, jag insåg att mitt liv inte bara handlar om möbler. Norrgavel är på en gång det viktigaste som finns, och helt oväsentligt. Sedan dess mediterar jag varje dag.

Efter 25 år på samma adress blev det dags att renovera lokalerna på Birger Jarlsgatan. Byggnaden ritades år 1911 av arkitekten Carl Bergsten, känd bland annat för Liljevalchs i Stockholm. Ursprungligen var det en teater, men lokalen har även använts som biograf och konsertlokal. Under den omfattande renoveringen togs bland annat skulptören Carl Fagerbergs pelare alldeles innanför entrén fram.

Man har också satt in stora fönster utåt gatan och skapat både mer golvyta och takhöjd genom att ta bort onödiga innerväggar och nedsänkningar i taket. Resultatet är en lokal som känns renskrubbad intill grunden, med harmoniska färger och mycket luft.

– För första gången har vi unnat oss att arbeta med externa arkitekter, och det har fungerat jättebra. Arkitekterna på Fojab har till och med varit djärvare än vad jag är och tagit i mer än vi vågat föreställa oss. Det var helt rätt. Nu utnyttjar vi äntligen lokalens fulla potential. Det här går utöver en hyresgästanpassning, det är en ombyggnad. Humlegården har varit väldigt engagerade och visat att de förstår att det ligger ett ärligt uppsåt bakom vår verksamhet. Nu är den här platsen en möbelbutik på riktigt.

Fredrik Lantz, fastighets- och uthyrningschef på Humlegården Fastigheter, instämmer:

– Vi är mycket nöjda med resultatet, där vi har lyckats förvalta och återskapa ursprungliga detaljer samtidigt som vi uppgraderat tekniken och skapat en butiksupplevelse utöver det vanliga. Detta är en viktig pusselbit i arbetet med att stärka Engelbrektsplan som destination. Fastigheten har ett fantastiskt läge dit många verksamheter, besökare och närboende söker sig. Inte minst med tanke på dess väletablerade butiker och restauranger som gör platsen levande dag som kväll.

Även om Nirvan Richter inte har några planer på att pensionera sig från Norrgavel, så har han börjat dela med sig av ansvaret till sina barn. På så vis får han mer tid över att fundera över tillvaron och meditera:

– Jag vill ha ett enkelt liv. Jag har insett att jag kan ha det samtidigt som jag driver ett företag genom att koncentrera mig på det som är roligt och känns rätt. Jag gör det jag vill, och det är en ynnest.

Fotograf: Emil Fagander



Relaterade artiklar

Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer


Kreativ konstscen bryter barriärer i Hagastaden

Misschiefs är en plattform för gränsöverskridande konst. De senaste två åren har Norra Stationsgatan 61 varit basen för projektet, genom ett samarbete med Humlegården. Här har kvinnliga och...

Läs mer