Bevara för framtiden

Mitt i det som idag kallas Hagalunds arbetsplatsområde återfinns Nya Centralskolan. Ritad av den välrenommerade arkitekten David Lundegårdh och invigd 1902, representerar den gamla skolbyggnaden en spännande epok i stadsdelens historia. Nu genomgår den en omfattade renovering. Här berättar vi mer om byggnadens historia och det pågående arbetet.

Under årens lopp har generationer av elever passerat genom portarna. De senaste åren har skolbyggnaden haft många andra funktioner och huserat flertal företag, bland annat en vårdcentral. Verksamheterna har bidragit till ett antal tidstypiska ombyggnationer. Det är en imponerande byggnad med en distinkt karaktär och praktfull fasad. De många fönstren, valven och utsmyckningarna visar på ett omsorgsfullt och gediget utfört arbete. Nu pågår ett arbete där byggnaden ska återfå sin forna glans.  

– När vi nu fått möjlighet att renovera Nya Centralskolan vill vi ta chansen att återskapa sådant som förändrats under åren och ta fram mer av ursprunget, säger Peter Lind, Utvecklingsansvarig för Södra Hagalund på Humlegården. Renoveringsteamet, som leds av Ulrika Haag, Affärsområdesansvarig och Mikael Lundstedt, Teknisk förvaltare på Humlegården, samarbetar därför med en rad sakkunniga inom historiskt bevarande, från experter på fasader till plåt, för att säkerställa att originaldetaljer och arkitektoniska drag återskapas på bästa sätt. Det innebär bland annat omsorgsfull restaurering av fasad och dekorationer. Den pampiga entrén med sina tre tidigare valv kommer få ett ordentligt lyft. Liksom att tak, dörrar och fönster kommer bytas ut för att återskapa exteriören till sitt ursprungliga skick. Allt på ett sådant sätt att byggnaden också lever upp till moderna mått och funktionskrav med smarta, energieffektiva lösningar för framtiden. 

Genom hela processen är hållbarhet en central del av renoveringen. Mycket av det material som tas bort, inklusive trä, tegel och framförallt fönster ska till exempel kunna återanvändas. Denna tillvaratagning av material minskar både avfall och miljöpåverkan. På så vis blir den nya Nya Centralskolan ett gott exempel på hur historiska byggnader kan bevaras och återbrukas på ett hållbart sätt.  

Nästa hållplats – Södra Hagalund 

Nya Centralskolan är belägen mitt i ett spännande sammanhang. Våren 2020 påbörjades arbetet med utbyggnaden av den Gröna tunnelbanelinjen, som sträcker sig från Odenplan till Arenastaden. Tre nya stationer etableras, däribland Södra Hagalund med uppgång på Gelbgjutarevägen. Den förlängda linjen möjliggör framväxten av en helt ny stadsdel, där dagens arbetsplatsområde blir en stadsdel med bostäder, arbetsplatser samt kultur, handel- och servicefunktioner. Utvecklingen i området sker etappvis och kommer att sträcka sig över en lång period.  

Intresserad av nya lokaler? 
När skolan står klar finns möjlighet att etablera sig i denna fina miljö. 
Kontakta Peter Lind för mer information, peter.lind@humlegarden.se  

Fotnot: 1971 bytte både Gamla och Nya Centralskolan namn till Björkbackaskolan där lilla skolbyggnaden fortfarande är en skola, idag med Montessoripedagogik. 



Relaterade artiklar

Humlegården bibehåller stabil utveckling

Trots en utmanande marknad levererar Humlegården ökade hyresintäkter och en positiv utveckling av förvaltningsresultatet under det första halvåret. Bolaget bibehåller en stark finansiell ställning.  

Läs mer


Humlegården välkomnar DNB till  Hamngatan 15

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8 300 kvm, som får en viktig roll i DNBs fortsatta expansion.  

Läs mer


Kreativ konstscen bryter barriärer i Hagastaden

Misschiefs är en plattform för gränsöverskridande konst. De senaste två åren har Norra Stationsgatan 61 varit basen för projektet, genom ett samarbete med Humlegården. Här har kvinnliga och...

Läs mer