Inreda hållbart

Ex på kök med ett genomgående naturligt och hållbart uttryck i kombination med slitstarka material. Bild för Bricmate, styling Pella Hedeby, fotograf Ragnar Ómarsson.

I den tredje delen i vår serie där Pella Hedeby, stilsäker inredare och stylist, ger oss inspiration kring hur man kan inreda sitt kontor på bästa sätt fokuserar vi på hållbarhet.

- Hållbarhet är en hjärtefråga med många spår som man kan inspireras av men också köra fast i – så här följer några övergripande och mer handfasta tips för en mer hållbar handlingsplan för inredningen av kontoret, säger Pella Hedeby.

I en tid då alla söker hållbara alternativ – hur kan man inreda sitt kontor med det som utgångspunkt?

I vårt moderna samhälle är ett hållbart förhållningssätt närmast en hygienfaktor. Att inreda ett kontor med hållbarhet i fokus känns som en självklarhet. Och kraven skärps. Att rida på den gröna vågen och skapa ett visuellt uttryck i linje med rådande ideal – utan att följa upp detta i de faktiska valen ses som Greenwashing. Så låt hållbarhetsaspekten vara ett självklart inslag när kontoret planeras. Gör en lista med punkter som ska följas upp under resans gång.

Hållbara material

Naturmaterial som åldras med värdighet, som kan fräschas upp vid behov och även återvinnas utan negativ påverkan på miljön är förstahandsval. Trä från de svenska skogarna är det bästa alternativet vid val av nyproducerade möbler, tillsammans med produkter framtagna i återvunna material. Val av textilier är en annan viktig aspekt. Här kan det vara närmast en djungel för att veta vilket val som är bäst. Här spelar den även den faktiska hållbarheten en viktig roll, det gäller att välja design och möbler med kvalitet som tål det hårda slitaget de kan utsättas för på en arbetsplats så att de kan leva en lång tid.

Låt dig vägledas av miljömärkningar som Svanen eller Naturskyddsföreningens – Bra miljöval.

Återbruk

Fast kontorsinredning som glaspartier, modulväggar, innerdörrar, trycken mm är material som slängs i stor omfattning vid kontorsrenoveringar. Ta upp frågan i samråd med fastighetsägaren och arkitekten om du planerar en ombyggnation och skapa förutsättningar för medvetna val och återbruk. Många gånger kan man skapa ett nytt uttryck med enkla medel. Ny färg på snickerier t ex eller en ny bänkskiva på en förvaringsmodul eller i ett pentry.

En hållbar estetik

Med hållbarhet i fokus blir det estetiska uttrycket en viktig fråga på flera plan. Utöver att skapa trivsel och ett tilltalande kontor så handlar det också om att hitta ett uttryck som man vill leva med under lång tid. Ett tidlöst uttryck som inte känns daterat efter några år är ett hållbart val. Och ett tidlöst uttryck behöver absolut inte vara tråkigt eller likriktat, tvärtom utstrålar det omtanke och genuinitet och är synonymt med ett modernt företag.

Köp begagnat eller hyr istället för att köpa

Idag finns det allt fler företag som arbetar med att tillhandahålla och inreda med begagnade kontorsmöbler. Urvalet är stort och ger möjlighet att inreda ett kontor utan att köpa nytt - vilket såklart är det bästa miljövalet. Här finns det möjlighet att skapa en personlig karaktär och ge möblerna ett nytt liv med en ny färg eller klädsel. Möbler som har en fin patina skapar också en mer gedigen och personlig känsla. Och även om man delvis bygger eller köper in nytt som skräddarsys till det nya kontoret så är begagnade möbler ett tacksamt inslag. På senare år har även olika former av uthyrning av möbler och hela inredningar blivit allt vanligare. En bra lösning för att kunna uppdatera en inredning allt efter behov utan slit och släng.

Närproducerat

Att handla lokalt och närproducerat är en viktig del i hållbarhetstänket. Val av material som jag nämnde tidigare men också utifrån var de är producerade hur de transporterats hit. Här har man som företag goda möjligheter att främja svenska företag och företag som arbetar aktivt med sin miljö- och klimatpåverkan.

Noga utvalt

Begränsa mängden material och möbler till ett minimum. Gör en genomtänkt planering av funktion och urval för att undvika ”felköp” som måste ersättas med nya lösningar. Tänk helhet och investera endast i det ni verkligen har behov av.

Källsortering

Fina och genomtänkta lösningar för t ex källsortering skapar ett positivt engagemang bland medarbetarna. Det ska vara lätt att göra rätt och alla sådana lösningar är ett tecken på omtanke för såväl person som miljö.

Förbrukningsvaror

Givetvis ska hållbarhetsaspekten även genomsyra val av förbrukningsvaror och förtäring, Kontorspapper i den mån det behöver nyttjas, val av miljömärkt och Fairtrade kaffe, plantbaserade alternativ till kaffemjölken och ett miljövänligt val för handtvålen till toaletten är några exempel. Se även över avtal för bra miljöval för städning och underhåll.

Och har företaget ett avtal för buketten på receptionsdisken? Välj säsongsbaserade blommor eller ersätt med en uppsättning torkade växter för en mer hållbar bukett.

Tips!

För att engagera medarbetarna i miljö- och klimatfrågor kan det vara uppskattat att efterfråga tips och önskemål som kan bli en del av företagets klimatmål.

/Pella Hedeby

Inredare och stylist

Läs gärna mer på Pella Hedebys blogg.

I samarbete med Pella Hedeby. 



Relaterade artiklar

The Gentle Giants tar plats i Norra Station

I kvarteret Norra Station och fastigheten Bilpalatset, som sträcker sig mellan Sankt Eriksgatan och Norra Stationsgatan i expansiva Hagastaden, har den unga konstnären Alexandra Karpilovski skapat...

Läs mer


Minskar energianvändning med artificiell intelligens

Ett av Humlegårdens viktigaste mål är att minska vår energianvändning med 32 procent till år 2030. Just nu är det ett stort fokus på energifrågan i allmänhet. Att effektivisera energianvändningen ä...

Läs mer


Nordiska Galleriet – Stockholms främsta designdestination

På Nordiska Galleriet finns allt från doftljus till italienska designsoffor. Sedan 1929 har butiken i Humlegårdens fastighet på Nybrogatan 11 varit en samlingsplats såväl för designintresserade...

Läs mer