En ny destination för mat och dryck i Hagastaden

Restaurang Rummel är Hagastadens nya landmärke. I den spektakulära byggnaden serveras en modern meny med fokus på små rätter och stora smaker.

En gastronomisk fyrbåk i Hagastaden. Så kan man beskriva restaurang Rummel, en nyöppnad krog på Norra Stationsgatan i Hagastadens hjärta. Här kan man sitta och betrakta den framväxande stadsdelens puls, medan krogens röda neonskylt blänker i den regnvåta asfalten utanför. Över horisonten reser sig Norra tornen som två utropstecken mot kvällshimlen. En mer urban miljö är svår att hitta i Stockholm.

Restaurangen drivs av krögarna Robin Moderato och Christopher Ellertsson, kända bland annat från tidigare Stockholmsfavoriter som Vassa Eggen, Boqueria och Carousel. På Rummel vill de skapa en modern kvarterskrog med en säsongsbetonad meny som samlar intryck framför allt från Europa och Asien.

– Rummel ska vara lika mycket en kvarterskrog som en destination, säger Christopher Ellertsson. Vi har fokus på smårätter och mellanrätter, så att gästerna kan anpassa måltiden utifrån hur hungriga de är och hur mycket de vill spendera. På så vis kan vi servera exklusiva råvaror utan att det blir dyrt för gästen. Det är så vi tänker kring mat, vi vill skapa en härlig gastronomisk upplevelse utan att man ska behöva länsa plånboken.

– Vi vill driva en kul krog, fortsätter Robin Moderato. Rummel ska vara en publik mötesplats både för dem som bor i området, för nyfikna stockholmare och matintresserade besökare från andra delar av landet. Vi har redan börjat få stamgäster som varit här flera gånger. Många som bor i närheten har längtat efter att ha en bra kvarterskrog och tycker att det är spännande.

En bidragande faktor till att ryktet om Rummel börjar mullra i stadens krogkretsar är förstås den kreativa menyn, signerad av köksmästaren Zakarias Silverberg. Maten på Rummel är lika välsmakande som vacker, med eleganta presentationer och råvaror i säsong.

Här kan man bland annat hitta en näpen tartlett toppad med hummer, ostron, en toast på brioche med skinka från franska Bigorre, råbiff, torskrygg med sparris och knivmussla, gnocchi eller varför inte ren med tryffel?. Till detta finns en välvald vinlista med fokus på franska producenter.

Spännande arkitektur

En annan bidragande faktor till Rummels popularitet är förstås den spektakulära byggnaden, som ritats av danska Henning Larsen Architects på uppdrag av Humlegården. Huset är utformat som en paviljong, med en vriden form som reser sig likt en fyrbåk längs Norra Stationsgatan. Byggnaden är också Humlegårdens första hus helt i trä, vilket visar hur långt man kommit i sitt arbete mot cirkularitet – allt material i huset går att demontera och återanvända. Med sina 345 kvadratmeter är det dessutom en av Humlegårdens minsta byggnader – om än med en imponerande takhöjd på nästan nio meter i den högsta änden:

– Det är kul att ett av världens mest kända kontor har ritat vår minsta byggnad, säger affärsutvecklaren och arkitekten José Cornejo de Loyola på Humlegården. Huset är en markör för att det händer något nytt i Hagastaden. Det får folk att stanna upp. Invändigt kan den kännas som en katedral, med en majestätisk takhöjd och panoramafönster utåt gatan.

Genom att arbeta med få material - betonggolv, korkklädda paneler i vägg och tak samt synliga träbalkar - skapas en sammanhållen känsla. Inredningen är signerad Millimeter Arkitekter som tillsammans med krögarna har skapat en stilfull miljö som samtidigt känns inbjudande och varm. Här möts modern möbelformgivning med klassiska och karakteristiska krogdetaljer som vävts samman med lokalens moderna estetik. Fasadens neonskylt har konstnären Josefin Eklund gjort.

RestaurangRummel_RobinochChristopher-liggande.jpg

Restaurangen har drygt 60 sittplatser, som snabbt bokas upp. En trappa ner finns dessutom ett intimt rum som kan användas som chambre separée, samt en liten bar. I den större baren i gatuplan kommer man även att ha dj’s som höjer stämningen på helgkvällar. Musik är ett viktigt inslag på Rummel, liksom konst, där det finns flera spännande verk att upptäcka runtom i restaurangen.

– Tanken är att man ska kunna komma hit ofta, säger Robin Moderato, oavsett om man vill äta en hel meny eller bara ta något att dricka.

Läs mer och boka bord på rummelrestaurant.se. Vill du veta mer om Humlegårdens kontor i Hagastaden, läs mer på humlegarden.se/norrastation.Relaterade artiklar

Humlegården lanserar uppdaterat grönt ramverk med anpassning mot EU-taxonomin

Redan 2021 klassades all Humlegårdens finansiering som grön och under 2023 introducerades även ett nytt ramverk för hållbarhetslänkad finansiering. Nu tas ytterligare ett steg mot bolagets...

Läs mer


Humlegården bibehåller starka nyckeltal och hög kreditvärdighet

Trots utmaningar i omvärlden kan vi se tillbaka på ett år där vi lyckas bibehålla en robust position och ett starkt förvaltningsresultat. En stabil finansiell ställning gör att vi har ett fortsatt...

Läs mer


Hållbarhet i fokus när Brunswick Real Estate flyttar in hos Humlegården

Nu slås portarna upp till bolagets nya huvudkontor på Brunnsgatan 2. I arbetet med de nya lokalerna har en strävan mot cirkularitet varit centralt. Tillsammans har Humlegården och Brunswick skapat ...

Läs mer